Hopa
+C

Yük.: +10°

Düş.: +

Pe, 21.04.2016

HABERLER

"BARIŞ VE HUZURUN TEMİNATI TÜCCARLAR VE SANAYİCİLERDİR"

  • 04.07.2013
  • hopatso

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Konya’da gerçekleştirilen, Konya – Karaman Oda ve Borsaları Müşterek Toplantısı’na katıldı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Konya ile Karaman’ı birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını vurgulayarak, Konya’nın başarısının arkasında birlik ve beraberliğin olduğunu söyledi.

 

   “Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır” diyen Hisarcıklıoğlu, “Konya, valisiyle, belediye başkanıyla, milletvekilleriyle ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir ve beraber. Konyanın sırtını kimse yere getiremez. Konya’nın ihracatı son on yılda on misli, Karaman’ın ki ise sekiz misli artmış. Konya artık hedefler koyan bir hale gelmiş” şeklinde konuştu.

   Bunun kıymetinin bilinmesi ve araya girecek fitnelere karşı herkesin mücadele etmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Sadece Konya için değil tüm 76 milyon bunun için mücadele etmeli. Birlik ve beraberliğimizi bozmaya kim kalkarsa aman kardeşim dur demesini bilelim. Dur dediğimiz zaman bundan hepimiz kazanacağız ve 76 milyon kazanacak. Onun için aramıza fitne sokmaya çalışanlara müsaade etmeyelim" diye konuştu.

   Konya büyüklüğünde olan Hollanda’nın yıllık tarım ve hayvansal ürün ihracatının 55 milyar dolar olduğunu anımsatan TOBB Başkanı, “Konya’nın hedefleri çok büyük ama bu yetmez. Türkiye ekilebilir alan büyüklüğü bakımından dünyanın yedinci ülkesi. Ama yıllık tarım ve hayvansal ürün ihracatı 13 milyar dolar. Bunu düşünmemiz lazım. Konya’nın hedefi tarım ve hayvancılık ürünleri ihracatında 55 milyar dolar olmalı. Konyalının Hollandalıdan fazlalığı var eksiği yok” dedi.

   Hisarcıklıoğlu, Konya’nın küçük OSB’lerde Türkiye’de birinci, alınan teşvik belgesi sayısında ikinci, büyük OSB’lerde ise üçüncü sırada olduğunu söyledi.

   TOBB camiasının Türkiye’nin en demokratik kurumu olduğunu belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Bizdeki yapılanma yukarıdan aşağı değil, aşağıdan yukarı doğru şekillenir.    

- "Barış ve huzurun teminatı tüccarlar ve sanayicilerdir"

   Tüccar ve sanayicilerin rekabetinin "sandık açıldığı zaman" bittiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Bizler bütün dünyada barışın simgesiyiz. Barış ve huzurun teminatı tüccarlar ve sanayicilerdir. Bunu sakın unutmayın. Onun için herkesle kucaklaşıp bir ve beraber hareket edebilme kültürünü geliştirmemiz lazım. Özellikle bir şeye dikkat etmeliyiz. Önümüzdeki dönemde herkesle kucaklaşmalıyız. Meclislerimiz bu noktada en üst karar alma organımız. Bütün meseleleri burada tartışalım ama Allah hepimizi ayrı ayrı yaratmış. Ayrı düşüneceğiz ama meclis olarak yönetim olarak bir tek yerde birleşeceğiz. Konya'nın menfaatinde birleşeceğiz. Rifat'ın, Selçuk'un menfaatinde değil."

   Hisarcıklıoğlu, başarısını arkasında duran oda ve borsa başkanlarına borçlu olduğunu ifade etti. Başarısızlıkta ise tüm sorumluluğun kendisine ait olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "2001'deki genel kurulumuzda, Türkiye 100 milyar dolar ihracat yapacak dedim, herkes bana güldü. Dediler ki 'Bu Rifat acemi. Atıp duruyor'. Türkiye dünyanın ilk 10 ekonomisi girecek diyoruz. Bize yine 'Amma atıyor" diyorlardı. Bugün Türkiye'nin hedefi ne? Bu hedefi ilk biz söyledik, ortak hedef haline geldi. O zaman 100 milyar dolar ihracat dedik, 152 milyar dolar ihracat yakaladık. Bunu nasıl yakaladık? İşimize odaklandık. Herkes kendi işini yapacak dedik. Bizim işimiz Türkiye'yi zenginleştirmek. Özel sektörün önünün açılması için karış karış bütün Anadolu’yu gezdik. Biz bunu birlik, beraberlik ve kardeşlikle, ortak akılla yaptık. Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta ise azap vardır dedik."

- Türkiye'nin en önemli 9 meselesi var

   Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 2023 hedeflerinin olduğunu, ülkenin bugüne göre 2,5 misli daha zengin olmak istediğini vurguladı. Türkiye'nin önündeki 2 yılda 9 meselesinin olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Eğer o 9 meseleyi 76 milyon olarak birbirimize düşmeden, birbirimizle safları sıklaştırarak, sırt sırta vererek, ortak akla hürmet ederek hareket edebilirsek işte o zaman bu bileği kimse bükemez. Nedir o 9 mesele? Cumhurbaşkanlığı seçimi, genel seçim, yerel seçim, çözüm süreci, anayasa süreci, 2015 Ermenilerin 100. yıl meselesi, İran, Suriye, Irak meselesi bizim iç meselemizdir. Eğer bu 9 meseleyi kendi içimizde birlik beraberlik içinde çözebilirsek işte o zaman 2015 sonrasında bizi kimse tutamaz. Haberiniz olsun. Biz işimizi yapacağız. Ülkenin zenginleşmesine katkı yapmaya devam edeceğiz" dedi.

-Diğer konuşmacılar

Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, beyaz bir sayfa açarak yeni başarı hikayesi yazmak için tüm ilçelerle birlikte yollarına devam edeceklerini kaydetti.

   Kütükcü, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Konya’ya yatırım desteği de isteyerek, “Konya olarak hedefimiz 2023’te 15 milyar dolar ihracat yapmak. Ancak bunu gerçekleştirebilmek için şehrimizi artık KOBİ Başkenti olmaktan çıkarıp, daha büyük ölçekli sanayi işletmeleri ile anılan, ulusal ve uluslararası yatırımcıların cazibe merkezi haline gelen bir yapıya kavuşturarak, 2023 hedeflerimiz için var gücümüzle çalışırken, 2071’i desteklerinizle inşa etmek istiyoruz. Her zaman şehrimizin yanında olan şahsınızdan bölgemizin kalkınmasında önemli rol oynayacak stratejik yatırımlar için destek bekliyoruz” dedi.

   Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Kaleli, önümüzdeki dönem ticaret ve üretimde Anadolu’nun şahlanmasını istediklerini söyledi. KTB Başkanı Kaleli, “Her zaman için güvenin, vefanın, hoşgörünün şehri olan Konya, tarihi ve kültürel zenginliğini ekonomik olarak taçlandırmak istemektedir. Konya daha çok üretmek, daha çok kazanmak ve kazandırmak arzusundadır. Büyük bir tarım, sanayi ve ticaret potansiyeline sahip Konya, yetişmiş genç nüfusuyla, lojistik ve su sorununu çözmesiyle yakın coğrafyanın yıldızı, gıda güvenliğinin en büyük sigortası olacaktır” diye konuştu. Hz. Mevlana’nın ‘Birlik denizinin elçisi olan damlaya, yedi deniz esir olur’ sözünü hatırlatan Kaleli, beraber oldukça engellerin aşılabileceğini bildirdi.

Konya Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk ise konuşmasında, Türkiye’nin ve Konya’nın 2023 yılı için ortaya konulan hedeflere geride kalan 10 yıllık performansı sergilenmesi halinde ulaşılabileceği söyledi. Konya-Karaman-Mersin hattındaki demiryolu ulaşımının çözülmesi halinde şehirlerin ticaretinin daha da artacağını savunan Öztürk, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Konya’ya yakışan bir eğitim yatırımı istedi.

Karaman Ticaret Borsası Başkanı Ekrem Baştuğ ve Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Toktay da, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu desteklemeye devam edeceklerini açıkladı.

"BARIŞ VE HUZURUN TEMİNATI TÜCCARLAR VE SANAYİCİLERDİR"