Hopa
+C

Yük.: +10°

Düş.: +

Pe, 21.04.2016

HABERLER

HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASINDAN CİZRE ÇIKARMASI

  • 05.10.2018
  • hopatso

             Hopa Ticaret ve Sanayi Odası “Kardeşlik Köprüsü” projesi kapsamında gittiği Şırnak’ın Cizre İlçesinde bir dizi temas ve ziyaretlerde bulundu.

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek Başkanlığında Dicle Kalkınma Ajansı'nın desteklediği “Kardeşlik Köprüsü” projesi kapsamında Cizre’ye giden 19 kişilik heyet burada Cizre Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret ederek fikir alış verişinde bulundu.

Görüşmelerde ticari ve turizm konularında somut adımlar atılması noktasında kararlar alındı. Burada açıklamalarda bulunan Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek, Batman'ın Gercüş ilçesi kırsalında zırhlı askeri aracın geçişi sırasında PKK'lı teröristlerce yola tuzaklanan el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu 7 asker şehit olmasına 2 askerinde yaralanmasına neden olan terör saldırısını lanetledi. Şehit ailelerine baş sağlığı dileyen Akyürek, bu ülkenin kardeşlik köprüleriyle barış ve huzur ülkesi olmasını arzuladıklarını söyledi.

 Akyürek, “ Bunun içinde ticaret odaları olarak iş adamlarıyla bir araya geliyoruz. Ticarette ne kadar başarı sağlanırsak o kadar refah artacaktır. Artan refahta huzura katkı sağlayacaktır. Sadece burada bir araya gelmek ve bir birimize bir şeyler söylemek için değil, Hopa’dan Cizre’ye, Cizre’den Hopa’ya nasıl ticareti geliştirebiliriz. Bunları konuşacağız. İki oda arasında kardeşlik hukukunu kurarken bunun sadece kâğıt üzerinde kalmaması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

 Hopa limanın uluslararası ticarette en makul fiyatlarla Cizreli iş adamlarının kullanımına açık olduğunu kaydeden Akyürek, iki oda arasında ticaretin gelişmesi için düşünce fikir alt yapısının sağlam olduğunu kaydetti.

Akyürek“ Sarp kara hudut kapsısı ülkemizin en çok yol giriş çıkışı yapılan kapılarından biri. Yıllık 7,5 milyon insan geçiyor. Bize en yakın sınır kapsısı Kapıkule orada da 4 milyon civarında bir yolcu girişi çıkışı var. Bu değerlerimizle iki oda arasındaki ilişkiler daha çok gelişir ve ticaretimizin artmasına vesile olur.” ifadelerine yer verdi.

 Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Sefinç de yaptığı konuşmada Hopa Ticaret Odasını ilçede ağırlamaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. Bu ziyaretlerin kaynaşmaya vesile olacağını anlatan Sefinç, “Bu toprakların kardeşleşmeye ihtiyacı var. Biz bunun savunucusu olarak işimizi yürütüyoruz. Bir taraftan ticaretimizi yaparken, bir taraftan da Türkiye’nin birliği ve bütünlüğü için mücadele ediyoruz. Üstümüzden çok büyük yükler var. Bu yükleri hafifletmek ve insanları bir birine kaynaştırmak için çaba gösteriyoruz. Ülkemizde ve coğrafyamızda zıt kutuplarda olan insanlar var. Bu insanları bir araya getirmek bizlere farzdır. Dışarıdan bakınca burada neler olup bittiğini idrak edemeyen insanlarımız var. Bu tarz projelerle insanlarımızı bir araya getirip, bir birleriyle tanışmasına vesile oluyoruz. Aynı hamurun aynı coğrafyanın inşaları olduğumuzun beyanını ortaya koyuyoruz. Bu kapsamda bu ziyareti çok önemsiyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Temaslar kapsamında Şırnak Valisi Mehmet Aktaş ile Cizre Kaymakamlığının yanı sıra kayyum atamasıyla Cizre Belediye Başkanlığı görevini de yürüten Faik Arıcan’da makamında ziyaret edildi.

Burada yapılan sohbetlerde kardeşlik vurgusu ve karşılıklı diyalog ve iletişim konuları ele alındı. Aynı gün heyet ev sahibi ekiple birlikte Habur Sınır kapısını gezdi.

Sınır kapısının Gümrük Ticaret İşleri Müdürü Ali Ulvi daha önce Sarp sınır kapısında da görev yaptığı için Hopa ekibini sıcak bir karşılama ile Habur da ağırladı. Günün son ziyareti ise Şırnak ticaret ve sanayi odası Başkan'ı Osman Geliş ziyaret edildi.

Ziyaretlerin sonunda Başkan Akyürek Hopa'nın simgesi haline gelen oyuncak organik Hopa Bebeği ile Laz böreği, Medeniyetimizin Aynası Tarihi Artvin Camileri belgesel DVD sile Hopa çayı hediye edildi.

HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASINDAN CİZRE ÇIKARMASI
HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASINDAN CİZRE ÇIKARMASI
HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASINDAN CİZRE ÇIKARMASI
HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASINDAN CİZRE ÇIKARMASI
HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASINDAN CİZRE ÇIKARMASI
HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASINDAN CİZRE ÇIKARMASI
HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASINDAN CİZRE ÇIKARMASI
HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASINDAN CİZRE ÇIKARMASI