Hopa
+C

Yük.: +10°

Düş.: +

Pe, 21.04.2016

HABERLER

VALİ CİRİT HOPA TSO MECLİSİNDE

  • 07.11.2013
  • hopatso

 

   Hopa Ticaret Odası Başkanı Osman Akyürek'in sözlü  bilgilendirme sunumunun ardından bir değerlendirme yapan  Vali Kemal Cirit, Hopa Ticaret Odası'nın yaptığı meclis  toplantısına kendisini davet ettikleri için teşekkür ederek başladadığı konuşmasında;
 
   "Artvin ve İlçelerinde 2 bin 500'e yakın üyemiz var. 2 bine yakın firma sayısnın olduğunu görmekteyiz  Ben,  Hopa'nın hem Artvin ekonomisne hem de Türkiye ekonomisine  hizmet sektörü anlamında yapmış olduğu  katkıdan dolayı büyük memnuniyet duymaktayım. Sizinle bazı rakamları paylaşmak istiyorum. 
 
 
 
 
 
 
    Perspektif çizme anlamında bunu sunmak istiyorum. Makro ekonomik anlamda ülkemiz ciddi anlamda  büyük mesafeler kaydetti. Bunu hep birlikte yaşıyorsunuz. Ama Türkiye'nin bir borç stoku var, bir cari açık meselesi var.  Türkiye'nin 555 milyar dolar bir borç durumu var. Burada özel sektörün borcu 240 milyar dolar civarındadır..2013 enflasyon beklentimiz %5,3, Bütçemizin gider toplam öngörüsü de 400 milyar dolarıın üzerindedir. 

   2012 yılında 152 milyar dolar ihracaat yapmışız. Aynı yılda 235 Milyar dolarlık bir ithalatımız var. Yani ihracatımızın ithalatı karşılama noktasında geride kaldığını  görmekteyiz. 2012 yılında % 2,2 bir büyüme var ama bu yıl bu oranı daha da artırmak için makro performans sergileniyor. %9.2 işsizlik oranı var ve  yaklaşık 48 milyar dolar bir cari açık söz konusu.

   Burada sizlerin ekonomiye küçük oranda da olsa  önemsenecek bir düzeyi gerçekleştirmek için gayret gösterdiğinizi biliyoruz. Ben burada Artvin'in ekonomik durumunu verdiğiniz brifingten öğrendim. Önce kendi perfotrmans  bütçenizi oluşturuyorsunuz.  Burada ciddi veriler var. Nakliyecilik sektöründe iller bazında ilk 10 da ilçe olarak birinci sıradayız dediniz. Bu çok önemsenecek bir gelişme ve başarıdır. 

,

    Bizim bu noktada bazı husularda konuşmamız gerekiyor. İhracat ve ithalat durumumuza kısaca baktığımızda; Hopa limanı var, Sarp Gümrük Kapısı var. 2005 yılından bu yana 153 milyon dolar bir geçkleşme olmuş. İhracatta ise 570 milyon dolar.  2012 yılında Artvin olarak 73 milyon dolar ithalat yapmışız 77 milyon da ihracatımız var. İhracat kalemleri olarak Türkiye ortalamalarının üzerindeyiz.

   Artvin'in ve sahildeki ilçelerimizdeki  önünü açacak en önemli husus organize sanayi bölgesinin olmamması. Bununla ilgili sizin başvurunuzu aldık. Biz de bir çalışma yürüttük. Konuyla ilgili olarak arkadaşlarımızı sahaya gönderdim. Türkiye İhracatçılar meclisinin o toplantısından sonra arkadaşlar bazı verileri topladılar.Organize sanayi bölgesiyle ilgili hiç çalışması bulunmayan ülkemizde iki il var. Birisi Hakkari birisi de Artvin. 6 ilimizde organize çalışmaları devam ediyor. Rize, Aksarray, Giresun, Niğde'de organize sanayi bölgeleri yok. Çalışmaları devam diyor."dedi.