Hopa
+C

Yük.: +10°

Düş.: +

Pe, 21.04.2016

HABERLER

HOPA TSO’DAN HOPA-BATUM DEMİRYOLU PROJESİ ATAGI

  • 13.11.2013

 Son günlerde tekrar gündeme taşınarak tartışılmaya başlanan Hopa-Batum Demiryolu projesine bir destek de Hopa Ticaret ve Sanayi Odasından geldi.

 
            HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer’i makamında ziyaret eden Hopa TSO Meclis Başkanı Metin Karaman ve Y.K. Başkanı Osman Akyürek konu ile ilgili yaptıkları çalışmalar ve girişimlerle ilgili açıklamalarda bulundular. Y.K. Başkanı Akyürek son günlerde Doğu Karadeniz ihracat ve ithalatında inişli çıkışlı bir seyir izlendiğini,  özellikle Kafkasya coğrafyasında potansiyeli 10 milyar dolarlarla ölçülen ticaret hareketliliğinden Türkiye’nin hak ettiği payı yeterince alamadığını ifade ederek Bölge limanlarının bu anlamda birbirleriyle rekabet değil, koordineli bir çalışma ile bu hareketlilikten pay almalarının önemli olduğunu ifade etti.
 
            Akyürek konuşmasında Hopa Limanı’nın stratejik konumu gereği önemli bir konumda olduğunun iyi bilinmesi gerektiğini ifade ederek “İşte bu noktada Batum’a kadar tren yolu hattının Hopa’ya ulaştırılmasının sağlanmasının çok önemli görüyoruz. Hopa’ya gelen ticari malzemelerin demiryolu ile Kafkasya’nın herhangi bir ülkesine rahatlıkla ulaştırılmasının maliyetleri de düşüreceğinin ve aynı şekilde Kafkasya’nın herhangi bir ülkesinden ülkemize kadar gelecek malzemelerde Hopa Limanı üzerinden taşınabilir. Bu yol İpek yolunun canlanmasına, ticaret yolunun Çin’e kadar uzanmasının da önemli bir ayağıdır.

            Biz Hopa TSO olarak konuyu üst kuruluşumuz TOBB Y.K. Başkanı Sayın Hisarciklioğlu’na da rapor olarak ilettik. Sanıyorum kısa bir süre sonra da konuya dikkat çekmek adına Ankara’ya gideceğimiz heyetle Ulaştırma Bakanımızı ve Başbakanımızı da ziyaret ederek projenin rantbl yönünü kendilerine rapor edeceğiz. Biz HOPA TSO olarak konunun her aşamasının takipçisi olduğumuzun bilinmesini istiyoruz” dedi.
 
            Hopa TSO Meclis ve Y.K. başkanlarını HOPAPORT’ta görmekten son derece memnun olduğunu ifade eden HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer’de konuyla ilgili çok çeşitli girişimlerde bulunduklarını, özellikle DKİB Başkanı Sayın Gürdoğan’ın konu hakkındaki duyarlılığından dolayı kendisine teşekkür ettiklerini ifade ederek “Biz hayal olmayan her açıdan ülkemizin ticari potansiyelini, istihdamını artıracak Hopa ve Batum Demiryolu projesinin hayata geçirilmesi için çalışmalara ara vermeden devam ediyoruz. Bu konuda hükümetimizin 2023 hedefleri arasında bulunan bu projenin hayata geçirilmesinin öne çekilmesinin her açıdan yararlı olacağını katıldıkları her toplantıda dile getiriyoruz” dedi.
            Özer Konuşmasına şöyle devam etti “Hopa TSO’nun böylesine hayati bir projeye gerçekçi bir yaklaşımla sahip çıkarak destek vermesi bizleri memnun etmiştir. Bu konuda HOPAPORT olarak bizden istenecek her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzun bilinmesini istiyorum. Tekrar ziyaretiniz için teşekkür ediyorum” dedi.
            Ziyaret Hopa ve Batum Demiryolu projesinin hayata geçirilmesi noktasında ortak hareket edilmesi gerektiğinin öneminin altı çizilerek sona erdi.