Hopa
+C

Yük.: +10°

Düş.: +

Pe, 21.04.2016

HABERLER

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI SAYIN TÜFENKÇİ BÖLGEMİZİ ZİYARET ETTİ

  • 23.12.2015
  • hopatso

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent TÜFENKÇİ Batum üzerinde Sarp gümrük kapısına gelerek yaklaşık 2,5 saat kalarak incelemelerde bulundu. Batum hava limanında Artvin Valisi kemal Cirit tarafından karşılandı. Batum’da Gürcistan heyeti ile görüşme yapan Bakan Tüfenkçi Gürcistan ile ikili ilişkiler çerçevesinde karşılıklı olarak görüş alışverişinde bulundular. Buradan sarp gümrük kapısına gelen heyet tampon bölgesinde Gürcistan heyeti uğurlama yaptı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi Çok kalabalık bir grup karşıladı. Gümrük kapıda VİP salonuna gelerek burada Artvin Valisi Kemal Cirit ve ilgili birim ünitelerden Brifing aldı. Öncesinde basın ile kısa bir söyleşi yapan Bakan Tüfenkçi basın mensuplarının sorularını Brifing sonrasına bıraktı.
 

 Artvin Valisi Kemal Cirit günden ile ilgili kısa bir açıklama yaparak şu bilgileri verdi.” Sarp sınır kapısı bilindiği gibi Kafkaslara açılan bizim en önemli kapımız. Kara hudut kapıları arasında da yer alan ilk kapı durumunda olmasından hem sosyal ilişkiler, kültürel ve ekonomik ilişkilerde ön sırada yer alan kapılarımızdan birisidir. Sarp gümrüğümüz 2015 itibarıyla günlük 17 bin Kişi yıllık yaklaşık 6 milyon kişi gidiş ve geliş yanı giriş ve çıkış yapılmaktadır. Yaklaşık 1.100 bin araç trafiği söz konusu. Bu yoğunluk ülkemizin dışarıya yapacağı hem ziyarete hem de ekonomik ilişkiler anlamında önemli bir pozisyon durumundadır. Sarp sınır kapımız sizin de bildiğiniz gibi yeni bir yapılandırma surecinin devam ettiriyor. Ayrıca camili bölgemizdeki geçiş kapımız çok önemli bir durum arzetmekte. Kış aylarında kardan ötürü yol kesildiğinde bizim Macahel bölgesinde Camili bölgemizden hasta geçişleri pasavanlarla sağlanmakta buradaki yolla ilgili olarak da biz karşı tarafa önerilerimiz ilettik. Acara Özerk Cumhuriyeti devlet başkanı 2016 yılı içerisinde buradaki yolu yapacaklarını bize geçen hafta yaptığımız görüşmede bir kez daha ifade ettiler,” dedi.
 

   Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent TÜFENKÇİ Brifing öncesi basına yaptığı kısa açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

“ Burada gelmeden önce Gürcistan maliye bakanı ile yaptığımız görüşmeler gerçekten verimli geçti. Görüşmemizde ülkelerimiz arasındaki ilişkileri ve gümrük arasındaki iş birliğimizin tüm boyutlarını ele aldık. Bugüne kadar devam eden ilişkilerimizin daha ileriye nasıl götüreceğimizi konuştuk. Karşılıklı olarak sınır kapılarımızı mevcut durumlarını ve gelecekte neler yapabileceklerimizi istişare ettik. İki dost ülkenin bakanları olarak hudut kapılarımızın düzgün ve sorunsuz işleyişin gerekli tüm tedbirlerini alma noktasında mutabık kaldık. Bugünkü durumda yıllık 6 milyondan fazla yolcuya ve yaklaşık 1 milyon 200 bir araca geçiş vermektedir. Bu haliyle yolcu sayısı itibarıyla Türkiye’nin en büyük kara hudut kapılarından birisidir. Bugünkü ziyaretimizi bir vesileyle Sarp hudut kapısına yaptık. Burada işleyişe göre de heyetle beraber kapının daha iyi çalışabilmesi için alınan tedbirleri belirleyip ona göre çalışmalar yapacağız.

   Çıldır Aktaş Kapımız Coğrafi şartlar ve iklim sorunları nedeniyle maalesef daha az kullanılabilmektedir. Bu avantajımızı 18 Ekim 2015de açılan Çıldır Aktaş kapısından kullanacağız. Bu kapı saat 08 den 21.00 arası çalışmaktadır. Bahar aylarında birlikte 24 saate çıkarmak istiyoruz. 7/ 24 çalışacaktır. Böylece hem buradaki mevcut kapılarımızın yükü azalacak hem de bu kapı Azerbaycan ve orta Asya’ya açılan kapı olarak daha kısa bir durum hale gelecektir. Amacımız bu bölgedeki ticaretimiz tek kapıya mahkûm olmaktan kurtarmak ve bu bölge için vatandaşımız ekonomik olarak ulaşım sağlamış olacaktır. Bakü – Tiflis- Kars yolu buradan geçtiği dikkate aldığımızda sınırın iki tarafı da bölgenin en önemli  lojistik hale gelecektir,” dedi.
 

 Bakan Tüfenkçi’ ya sorular bir soru üzerine Rusya ile uçak düşürülmesi ile yaşanan gerginliğin ardından bu bölgede özellikle iki ülke arasındaki ticarete olumsuz şekilde yansıması ortaya mağduriyeti getirmiştir. Bu durum ne zamana sürer?

 Bakan Bu soruya; sorunları iyi bir diyalogla çözülmesini hep arzu ettik. Bu sorunları diyalogla çözülmesi anlamında Gerek Cumhurbaşkanımız, gerekse Başbakanımız yapmış oldukları açıklamalarla belirttikleri gibi iki ülkenin dostlukları çok eskilere dayanıyor. Uçak düşürülmesi olayında bizim haklılığımız ortadadır. Biz iki ülke halkının zararına olan ambargonun sürmesinden yana yine değiliz. İki ülkenin halkı zarar görmesin istiyoruz. Biz hiçbir zaman kapılarımızı kapatmadık. Mallara ambargo koymayı da yapmadık. Ancak Rusya’nın bu tutum ve davranışlar değişmezse biz de kendimize göre bazı ekonomik tedbir yaptırımları da uygulayabiliriz. Bazı şeyler zaman gösterecek. Yine soyluyorum. Önemli olan iki ülke halkının ekonomik olarak zarar görmemesidir.” Dedi

  Bu konuşmanın ardından Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi brifing aldı. Daha sonra Sarp gümrükten ayrılarak Hopa Gümrük Müdürlüğüne geldi. Kısa bir görüşmenin ardından Önce AK Partili Hopa Belediye başkanlığın ziyarette bulundu. Ardından AK parti Hopa ilçe teşkilatını ziyaret etti.

Ardın geçilen yemekte Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman AKYÜREK Sayın Bakana fincan takımı sunumu gerçekleştirdi. ‘Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır derler biz size takım hediye ediyoruz. Umarız yeni hizmet binası açılışında da sizleri aramızda görme şansını elde ederiz’ dedi. Sayın Bakan TRT ekibine verdiği röportajın ardından ilçeden ayrıldı.   

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI SAYIN TÜFENKÇİ BÖLGEMİZİ ZİYARET ETTİ
T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI SAYIN TÜFENKÇİ BÖLGEMİZİ ZİYARET ETTİ
T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI SAYIN TÜFENKÇİ BÖLGEMİZİ ZİYARET ETTİ