TÜRKİYE-GÜRCİSTAN KUKK TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

• 05.02.2016

Türkiye ile Gürcistan Arasında Kara Ulaştırma Karma Komisyon Toplantısı (KUKK) 2-3 Şubat 2016 tarihlerinde Batum Radisson Blu Otelinde yapılmıştır. İki ülke arasındaki İstatistiki bilgi paylaşımı, yolcu taşımacılığı, mal/yük taşımacılığı ve uygulamada ortaya çıkan sorunların çözüm yollarının tartışıldığı toplantıya  Türkiye'den Heyet Başkanı olarak Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığından Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Sn. Nurhan Tüfekçioğlu, Gürcistan'dan ise Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanlığından Kara Ulaştırma Genel Müdürü Sn. Mikheil Khmaladze katılmışlardır. Her iki ülkeden Gümrük, Ulaştırma, Ekonomi, Güvenlik uzmanlarının katıldığı çalışma toplantısına UND (Uluslararası Nakliyeciler Derneği Trabzon Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) yetkilileri de iştirak etmişlerdir. Odamız Meclis Üyesi ve UND Yönetim Kurulu Üyesi Alişan ENDER TOPALOĞLU da toplantıda hazır bulunmuştur.

Çalışma toplantısı 2 gün boyunca devam etmiş olup toplantının sonunda bir Protokol imzalanmıştır. Protokolde iki ülke arasındaki kara yolu taşımacılığında öne çıkan sorunlar; gerek yolcu taşımacılığı, gerekse yük/mal taşımacılığı ile ilgili uluslararası standartlar ve bunların uygulanması, her iki ülkenin de yerine getirmesi gereken çalışmalar, gümrük kapılarında işlerin daha pratik ve süratli çözümü için alınması gereken önlemler, gerek mevzuat, gerekse teknik altyapı eksikliklerinden doğan uygulama zorlukları tartışılmıştır. Toplantının sonunda protokolün imzalanmasının ardından her iki ülke heyeti önce Türk özel sektörü tarafından Batum'da inşa edilen yeni otobüs terminali binasını, daha sonra Sarp/Sarpi Gümrük kapısını, son olarak da Batum'da bulunan ve ağırlıklı olarak Türk tırlarının park ettiği 2 adet tır parkını ziyaret ederek sistemin işleyişi ve uygulamada ortaya çıkan aksaklık ve sorunları yerinde tespit etmişlerdir. Sözü edilen toplantının Türkiye ayağının Haziran 2016'da Türkiye'de, muhtemelen İzmir veya İstanbul'da yapılması hususunda mutabık kalınmıştır. Tiflis Büyükelçiliğimiz, Başkonsolosluğumuz, Ticaret Ataşeliğimiz ve Gümrük Ataşeliğimizce söz konusu toplantı takip edilerek toplantı öncesi ve toplantı süresince Türk heyetine eşlik edilmiş, gerekli durumlarda heyetimiz teknik konularda tarafımızdan bilgilendirilmiştir. Türk heyeti, 3 Şubat 2016 tarihinde Batum Uluslararası Havaalanından Türkiye'ye yolcu edilmiştir.