Hopa
+C

Yük.: +10°

Düş.: +

Pe, 21.04.2016

HABERLER

HTSO TÜM TARAFLARI BİR ARAYA GETİREREK NAKLİYECİNİN SORUNLARINI MASAYA YATIRDI

  • 19.02.2016
  • hopatso

Nakliye Sektörü temsilcilerimizin son dönemde karşılaştığı sorunlar masaya yatırıldı. 17.02.2016 Çarşamba nakliyecilerle gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda oluşturulan sorunlara yönelik gündem maddeleri bürokratların ve nakliyecilerin Hopa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıda 18.02.2016 Perşembe günü Oda Meclis Toplantı salonunda masaya yatırıldı.

Sarp Mülki İdare Amiri Sayın Mehmet Ali ÖZTÜRK, Hopa İlçe Kaymakamı Sayın Mehmet Ali ÖZKAN, T.C. Batum Başkonsolosluğu Gümrük Ataşesi Sayın Özay KUTLU, GTİ Sarp Müdürü Sayın Ali DURMUŞ, Sarp Gümrük Müdürü Sayın Ali GÖKDEMİR, Sarp Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürü Sayın Cihan ÇELİK, Artvin Zirai Kontrol Müdürü Sayın Selim IŞIK,  AK Parti Hopa İlçe Başkanı Sayın İlyas GÜVEN ve Oda Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra ARİAD Başkanı Sayın Seçim ALTINKAYA ve ilçe nakliyecilerinin katılımlarıyla geniş bir toplantı organize edilerek nakliyecilerin sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı.

Gürcistan topraklarında karşılaşılan sorunlardan, Gümrük sahasındaki uygulamalara ve cezalara kadar birçok önemli konunun değerlendirildiği toplantıda ev sahipliği yapan Hopa TSO adına Başkan vekili Zekeriya YALÇIN kısa bir açılış konuşması yaparak katılımlarından dolayı Bürokrasinin ve nakliye sektörünün temsilcilerine teşekkür etti.  Daha sonra sözü alan Mülki İdare Amiri Sayın Mehmet Ali ÖZTÜRK ‘ Gürcistan Gümrüğü ile kendi tır parkları arasında iletişim sorunu vardır. Tır parkları farklı kişilere ait olduğu ve özel olduğu için bazı durumlarda muhatap bulunamamaktadır.  Ayrıca belli bir periyod aralığı içerisinde girişi çıkış yapan araç sayılarına bakıldığında sayıların aynı olduğu, bununda Gürcü araçlarının öncelik sağlanarak Türk araçlarının parklarda bekletilmesi şeklinde gerçekleştiği tespit edilmiştir’ şeklinde konuştu. Sözlerine devam eden ÖZTÜRK,  sorunun bir kısmının da nakliyecilerden kaynaklandığını söyleyerek gümrük sahasına evraklarını tamamlamadan gelen tırların işlemcilerini saatlerce sahada beklemekte olduğunu ve bunun gecikmeye neden olduğunu sözlerine ekledi.

 

X-ray konusunda nakliyecilerden gelen sorular üzerine Sarp Gümrük Müdürü Sayın Ali GÖKDEMİR, günlük 250 aracın taranmasının Bakanlık tarafından istendiğini, bu konuda cevabi yazılarında bunun sahanın dar olması nedeniyle mümkün olmadığını Bakanlığa ilettiklerini ifade etti. Bakanlığa sunulan rapor sonucu bunun 130-140 araca indirildiğini söyleyen Gümrük Müdürü bu durumun araç giriş çıkış sayısındaki düşüşe minimum etki ettiğini söyledi.  Sarp Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürü sayın Cihan ÇELİK ise yakıt sınırlamasında Bakanlığın belirlediği sınırın üzerindeki miktar için ceza kesmek zorunda olduklarını bu durumda gümrük yetkililerinin yapabileceği hiçbir şey olmadığını ifade etti.
 

Söz alan T.C. Batum Başkonsolosluğu Gümrük Ataşesi Sayın Özay KUTLU Gürcü parklarında bekletilen Türk Tırları için uzun süredir çözüm arayışı içinde olduklarını ifade etti. ‘Ülkemizin gerek Dış İşleri Bakanlığı, gerek diğer üst düzey makamlıkları nezdinde konu ile ilgili görüşmelerin gerçekleştirilerek Gürcü yetkililere çözüm bulunması için baskı yapıldığını’ söyledi.  2 tır parkı olmasının büyük sorun teşkil etmesi nedeniyle tır parkı sayısını 1’e indirerek devlet kontrolüne alınması yönünde çalışmaların sürdüğünü bunun başarılması sonucunda Gürcü tır parklarında Türk araçlarının bekletilmesinin engelleneceğini’ dile getirdi.

 

Son olarak konuşan İlçe Kaymakamımız Sayın Mehmet Ali Özkan kendi tespitlerini ve çözüm önerilerine yönelik fikirlerini toplantıda paylaştı. Öncelikli olarak sorunun tek tarafı olmadığını ve bir çok faktörün rol oynadığının altını çizen Sayın Kaymakam, ‘ Gümrük sahasında evraklarını yapmayıp saatlerce belge bekleyen ve sahayı dolduran araç şoförlerinin, çalışma alanını uzun süre terk eden memurun ve Gürcistan topraklarında rant uğruna Türk araçlarını parklardan çıkarmayan sorumluların hepsinin Nakliyecilerin son dönemde yaşadığı sorunların kaynağıdır’ dedi.  Bazı konular da lobi çalışmaları yapılarak gerek Hopa TSO gerekse UND birlikte hareket ederek Ankara’da temaslarda bulunmalıdır’ dedi.  Aynı noktaya dikkat çeken AK Parti Hopa İlçe Başkanı Sayın İlyas Güven de şoförlerden kaynaklı olarak da gecikmelerin yaşandığına dikkat çekti. Sahada yazılan cezaların sorunu çözmeye faydası olmayacağını ifade eden Sayın GÜVEN, memurların yerlerini terk edip uzun süre gelmemelerinin önüne geçilmesi ve araç şoförlerinin de evrak eksik sahaya girmemeleri gerektiğini söyledi.
 

Toplantı sonunda tüm yetkililerin ve nakliye sektörü temsilcilerinin çözüm konusunda üzerine düşeni harfiyen yerine getirmesi gerektiği sonucu ortaya çıktı. Gümrük sahasında ki işleyişin takip edilmesi ve tırların düzeninin sağlanması konusunda iş takibi yapması için iki görevli atanmasının faydalı olacağı üzerine fikir birliği sağlandı. Nu konuda çalışma yapılmasına kara verilerek toplantı sona erdi. 
 

HTSO TÜM TARAFLARI BİR ARAYA GETİREREK NAKLİYECİNİN SORUNLARINI MASAYA YATIRDI
HTSO TÜM TARAFLARI BİR ARAYA GETİREREK NAKLİYECİNİN SORUNLARINI MASAYA YATIRDI
HTSO TÜM TARAFLARI BİR ARAYA GETİREREK NAKLİYECİNİN SORUNLARINI MASAYA YATIRDI