Hopa
+C

Yük.: +10°

Düş.: +

Pe, 21.04.2016

HABERLER

HOPA TSO-ARDAHAN TSO KARDEŞ ODA PROTOKOLÜ İMZALADILAR

  • 10.03.2016
  • hopatso

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyeleri Ardahan’a çıkarma yaptı. Hopa TSO meclis üyelerinden oluşan ziyaret heyeti 09.03.2016 Çarşamba günü Ardahan İlinde gerçekleştirdiği ziyaretlere Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası ile başladı. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin DEMİRCİ ve Oda Genel Sekreteri İbrahim TIRPANCI tarafından ATSO Binasında karşılanan heyet, ATSO ve Hopa TSO tarafından planlanan ziyaret takvimi çerçevesinde temaslarına başladı.

 

İlk ziyaretini 2015 yılına açılan Çıldır/Aktaş Sınır Kapısına gerçekleştiren heyetimiz Aktaş Gümrük ve Turizm İşletmeleri Müdürü Sayın İbrahim TOMUL tarafından makamlarında ağırlandı. TOMUL ile makamında gerçekleştirilen kısa sohbetin ardından Mülki İdare Amiri (Vali Yardımcısı) Sayın Taner TENGİR makamında ziyaret edildi. Ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti ifade eden TENGİR misafirlerini VIP Toplantı salonuna alarak Sarp Sınır Kapısı ve Çıldır/Aktaş Sınır Kapısı hakkında bilgi alışverişinde bulundu. TENGİR Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Gümrük Müdürü Vekili Arif Kemal VEKİLOĞLU da hazır bulundu.
 

Vali Yardımcısı Taner TENGİR yaptığı konuşmada ‘ Çıldır/Aktaş Hudut Kapısı yeni bir oluşumdur, dolayısı ile Hopa’dan öğrenilecek çok tecrübe var. Elimizdeki rakamsal veriler küçük ama az da olsa bir sirkülasyon olduğunu görüyoruz, buda bizleri yaz için umutlandırıyor. Kapasitemizin artacağına inancımız tam’ ifadelerini kullandı. Daha sonra söz alan Hopa TSO Başkanı Osman AYÜREK Sarp Sınır Kapısı hakkında rakamsal verileri paylaştı. ‘Hopa ve Ardahan tarihsel olarak ticari bağları olan komşulardır Sınır kapıları bakımından da bu bağlar geliştirilerek sürdürülecektir’ dedi. Tır parkı konusunda da tecrübelerini aktaran AKYÜREK ‘ TIR parkımız olmadan önce Tır kuyrukları şehrin merkezine kadar uzanmaktaydı. 4 yıl önce yaptırılan tır parkları ile bu sorun aşıldı. Burasının da hızla gelişeceği bir gerçektir, dolayısı ile hem ATSO hem de İl Özel idare tarafından burada bir tır parkı yaptırması önemli bir adım olacaktır’ ifadelerini kullandı. Söz alan Ardahan TSO Başkanı DEMİRCİ de bu konuda ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.  Vali Yardımcısı Taner TENGİR’ e ziyaret anısına bir sunum gerçekleştirildi ve gümrük sahasının gezilmesinin ardından ziyaret sona erdi.

 

Hudut kapısından ayrılan heyetimiz daha sonra Ardahan Organize Sanayi Bölgesine giderek Öz Ardahan Et Sucuk ve Kavurma fabrikasını gezdi. Fabrika çalışanları ile sohbet eden heyet bazı bilgileri aldı. OSB nin kötü koşulları ve şehir merkezinden 21 km uzakta olmasının büyük bir kayıp olduğu dikkatlerden kaçmadı. HTSO Başkanı AKYÜREK bu konudaki olumsuz düşüncelerini ATSO Başkanı Demirci ile paylaştı ve OSB bölgesi ziyareti tamamlandı.
 

Ardahan TSO’da yapılacak ortak toplantı öncesi Ardahan Valisi Sayın Ahmet DENİZ ziyaret edildi. Konuklarını makamında ağırlayan Vali DENİZ, Ardahan ile ilgili yapılan çalışmalar ve turizme yönelik yatırım planlarını paylaştı. Altyapı sorunlarında büyük aşama kaydedildiğini ifade eden Vali DENİZ ‘yollarımızın yenilemeye devam ediyoruz hem şehir içi hem de Çıldır/Aktaş Sınır kapısına giden yollar tamamlanmak üzere’ dedi.  Daha sonra söz alan Osman AKYÜREK, Ardahan ile ticari ilişkilerimiz artarak devam edeceğine inancımız tam’ ifadelerini kullanırken, OSB konusunda Ardahan’a hak etmediği bir yatırım yapılmış, şehir merkezinden 21 km uzaklıkta kurulan Bölge yatırımcıyı teşvik etmekten çok uzak, adeta Ardahan’a büyük kazık atılmış’ şeklinde konuştu. OSB ile ilgili gerekli çalışmaların ivedilikle başlatılarak şehir merkezinde yeniden kurulması gerektiğini ve Ardahan TSO ya da bu konuda büyük iş düştüğünü söyledi. ATSO Başkanı DEMİRCİ ‘bu konuda gerekenlerin yapılması için çalışma başlatılacağını ifade etti. Ardahan TSO’da yapılacak toplantı için ziyaret sona erdirilirken Vali DENİZ’ e ziyaret anısında bir sunum yapıldı.
 

Son olarak Ardahan Ticaret ve Sanayi Odasında yapılan ortak toplantıya geçilerek İki oda arasından kardeş oda protokolü imzalandı. Ardahan TSO ve Hopa TSO arasından bilgi, birikim ve tecrübe paylaşımını ifade eden Protokol iki başkan tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi. Tarihsel olarak var olan Kültürel ve Ticari bağların bu protokolle daha güçlendirilmesinin hedeflendiği her iki başkan tarafından ifade edildi. Daha sonra Ardahan yerel basınına ortak açıklamalarda bulunan iki başkan Oda olarak birlik ve beraberlik içerisinde ortak çalışmalar sayesinde hem Hopa hem de Ardahan için önemli çalışmaların yapılabileceğine dikkat çektiler.
 

Yapılan toplantıda HOPAPORT Genel Müdürü Sayın Meriç Burçin ÖZER Hopa Limanı hakkında kısa bir sunum gerçekleştirdi. Ardahan şehrinin konumu itibari ile Hopa Limanı için bölgeye açılan bir kapı olması mümkündür, bu bağlamda ticari ilişkiler geliştirilebil’ ifadelerini kullanan ÖZER, limanın teknik kapasitesi hakkında bilgi de paylaşarak sunumunu sona erdirdi. 
 

 ATSO Başkanı DEMİRCİ, ziyaretten dolayı Hopa TSO heyetine teşekkürlerini sunarken, iki kardeş oda olarak ticaret ağının geliştirilmesine katkı sunmak için birlikte çalışacaklarını ifade etti. Söz alan Hopa TSO Başkanı AKYÜREK son derece verimli bir ziyaret olduğunu, ilgilerinden ve gerçekleştirilen diğer ziyaretlere öncülük etmelerinden dolayı Ardahan TSO ye teşekkürlerini iletti. Karşılıklı plaket sunumlarının ardından Hopa TSO heyetinin şehirden ayrılması ile ziyaret sona erdi.  
 

HOPA TSO-ARDAHAN TSO KARDEŞ ODA PROTOKOLÜ İMZALADILAR
HOPA TSO-ARDAHAN TSO KARDEŞ ODA PROTOKOLÜ İMZALADILAR
HOPA TSO-ARDAHAN TSO KARDEŞ ODA PROTOKOLÜ İMZALADILAR
HOPA TSO-ARDAHAN TSO KARDEŞ ODA PROTOKOLÜ İMZALADILAR
HOPA TSO-ARDAHAN TSO KARDEŞ ODA PROTOKOLÜ İMZALADILAR
HOPA TSO-ARDAHAN TSO KARDEŞ ODA PROTOKOLÜ İMZALADILAR
HOPA TSO-ARDAHAN TSO KARDEŞ ODA PROTOKOLÜ İMZALADILAR