Hopa
+C

Yük.: +10°

Düş.: +

Pe, 21.04.2016

HABERLER

ULUSAL MARKET ZİNCİRLERİ BAKKALLARI BİTİRİYOR

  • 22.03.2016
  • hopatso

Hopa 'da sivil toplum örgütleri ve küçük esnaf yaygın marketler zincirine dur demek için Yerel Esnafa sahip çık konulu toplantı da bir ayara geldiler. Gün geçtikte çoğalan yayın marketler zincirine artık dur denmek isteniyor. Büyük marketler zincirinin ardı ardına açtıkları mağazalar küçük Esnafın ciddi manada büyük sıkıntılar çekmesine neden oluyor. Bu yaşanan sıkıntıları göz ardı etmeyen Hopa ticaret odası yönetimi bir toplantı tertip ederek Hopa belediyesi toplantı salonunda bir araya geldiler. 21 Mart Pazartesi günü gerçekleştirilen toplantıya Hopa kaymakamı Mehmet Ali ÖZKAN, Belediye Başkanı Nedim CİHAN, Kemalpaşa Belediye Başkanı Ergül AKÇİÇEK, Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri ve esnaflar katıldı.

Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Osman KÜÇÜKALİ "Yerel esnafımıza sahip çıkalım" derken, Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman AKYÜREK ‘bölgemizde bir çok süper marketler zinciri açıldı ardı ardına gelmeye başladılar bir şube açan süper market daha sonra farklı yerlerde farklı şubeler açmaya başladı artık mahalle arasına bile girmeye başladılar. Bu durumda küçük esnaf sıkıntılar yaşamaya başladı biz küçük esnafımıza sahip çıkmalıyız mahalle bakkalımız bizim değerlerimizi temsil ediyor bu konuda bir şeyler yapmalıyız dedik ve yola koyulduk araştırdık araştırmalarımızın sonucu netice verdi. Ülkemiz de farklı yerlerden emsal temsil eden Belediye encümen kararları mevcuttur. Bugün bizim belediyeler de bu kararları uygulayarak bu zincirin daha çok genişlemesini engelleyebiliriz. 150 bin nüfusu olan bir yaşam yerinde bile Hopa kadar süper market zinciri bulunmamaktadır. Büyük marketler kesinlikle küçük esnafımızı baltalıyor buna sahip çıkmasak yakında hiç küçük esnaf kalmayacak bu konuda herkes elini taşın altına koymalıdır. Biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak gerekli çalışmaları yapıyoruz. Hopa hepimizin, yaşam alanımızı, kültürümüzü ve değerlerimizi yok etmeyelim sahip çıkalım’ dedi.


Hopa belediye başkanı Nedim Cihan ve Kemalpaşa belediye başkanı Ergül Akçicek söz alarak her iki belediyede gereken adımı atarak halkın yanında olacaktır siz ne isterseniz biz daima yanınızdayız küçük esnafımızı korumak bizim en büyük görevimizdir dediler.

Kaymakam Sayın ÖZKAN "Türkiye ekonomisinde önemli bir yeri olan esnaf ve sanatkârlar, devlete yük olmadan, kendi emeğini küçük sermayesi ile birleştirerek işini kurup ailesini geçindirmekte, yanında işçi çalıştırarak istihdam yaratmaktadır. Bir ülkede esnaf ve sanatkârın işi ne kadar iyi olursa, işsizlik sorununa, üretime, piyasaların işlenmesine, kısacası ülke ekonomisine katkısı o derece büyük olmaktadır ” dedi.

Esnaf ve sanatkârların, ülke genelinde dev market zincirleri ve uluslararası firmaların neredeyse her mahalleye girmesi nedeniyle iflas etme noktasına geldiğini söyleyen Osman KÜÇÜKALİ, "Alışveriş kolaylıkları nedeniyle vatandaşlarımız genelde evlerinin ihtiyaçlarını bu zincir marketlerden yapmayı tercih ediyor. Ancak en zorda kaldığımız zamanlarda mahalle bakkalımızın veresiye defterine ihtiyaç duyabiliyoruz. Büyük marketler veresiye sistemi ile çalışmadığı için bu anlarımızda imdadımıza mahalle bakkalları ya da tanıdığımız esnaflar yetişiyor. Market alışverişlerinizde paranız eksik olsa elinizdekileri sizden geri alırlar. Aynı durum esnafa gittiğiniz zaman başınıza gelse duyacağınız söz ´Canın sağ olsun, olduğu zaman verirsin´ olur. Üstelik alışveriş merkezlerinden yapılan alışverişlerin Kayseri ekonomisine de bir katkısı yok. Akşam olduğu zaman toplanan paralar online olarak merkezlere aktarılıyor ve anında Kayseri dışına çıkıyor. Yerli esnafın parası ise Hopa´da kalır ve Hopa ekonomisine katkı sağlar" ifadelerini kullandı.
 

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı KÜÇÜKALİ ayrıca, "Bunlar yetmiyor, hastamız ya da cenazemiz olduğunda hastanelere ya da kabristana ilk koşan yine bu esnaflarımız oluyor. Bu yüzden de yerel esnafımızın ayakta kalması lazım. Bunun içinde kara gün dostu olan esnaf ve sanatkârlarımıza vatandaşlarımızın sahip çıkması ve onların ayakta kalmasına katkı vermesi gerekiyor. Unutulmasın ki; ülkemizde esnaf ve sanatkâr yok olursa, ülke ekonomimizin bel kemiği kırılmış olur" şeklinde konuştu.

 Toplantı sonunda esnaf ortak bir dilekçe hazırlayarak Odaların gerekli çalışmaları başlatmasını talep ettiler. Dün alına bu karalara çerçevesinde Hopa Ticaret ve Sanayi Odası ve Hopa Esnaf ve Sanatkarlar Odası esnafın ulusala ve uluslararası market zincirlerine sınırlandırma getirilmesi yönündeki taleplerini Hopa ve Kemalpaşa Belediye Başkanlıklarına ilettiler.  

 
ULUSAL MARKET ZİNCİRLERİ BAKKALLARI BİTİRİYOR
ULUSAL MARKET ZİNCİRLERİ BAKKALLARI BİTİRİYOR
ULUSAL MARKET ZİNCİRLERİ BAKKALLARI BİTİRİYOR