Hopa
+C

Yük.: +10°

Düş.: +

Pe, 21.04.2016

HABERLER

İNGİLİZCEDE ZENGİNLİK İÇİN AĞLAYAN KENTLER

  • 08.09.2014
  • hopatso

 

 

Dünya Gazetesi köşe yazarlarından Rüştü BOZKURT ‘Buzdağının Dibi’ adlı köşesinde Hopa TSO Yönetim kurulu Başkanı Osman AKYÜREK ile gerçekleştirdiği değerlendirme sohbetinden önemli notlar aktardı. ‘’Önce Hopa’da gelecek inşa etme düşlerinin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman AKYÜREK’ten derlediğim bilgilerden yola çıkarak anlatacağım’’ diyerek başlayan yazıda Osman Akyürek’in ilçemizle ilgili değerlendirmelerine yer verilmiştir. Haberimizin devamı Osman AKYÜREK'in değerlendirmelerinin özetini içermektedir;

‘’Doğu Karadeniz Havzası üzerinde çalışırken, yörenin denize açılmadaki kritik merkezlerden biri olan Hopa'nın umutlarını anlatmazsam eksikli iş yapmış olurum. Potansiyellerinin farkında olan ve gelecek umudunu diri tutan Hopa halkı iki alanda fırsat görüyor: Lojistik ve turizm. Batum'dan Hopa'ya yapılan havayolu ulaşımını dikkate aldığımızda karayolu, denizyolu ve havayolu ile artık yöre ulaşabilirlik ve erişebilirlikte önemli eşikleri aşmış durumda. Hopa'ya uçak seferlerinin artırılması, halkın hareketliliğini gösteriyor.

Hopa'daki sivil inisiyatifler gelişmeleri yakından izliyor. Ticaret ve Sanayi Odası, Hopa Limanı'ndaki çalışmaları gündeminden hiç düşürmüyor. Artan talebi dikkate alan Ticaret ve Sanayi Odası, hizmet binasının kapasitesini 10 kata çıkaran yatırımını başlatmış. Bu binanın içine hayat doldurmak için planlar daha başından yapılmış: Bu bina, ticaret merkezi olmanın yanında sınır geçişlerini kolaylaştırıcı işlevleri de üstlenecek.
Hopa Ticaret ve Sanayi Odası, işlevlerini sadece ticaret alanı ile de sınırlamıyor: Yoksulların yanında olmanın, sosyal gerginliği azaltmanın, eğitim vermenin hatta ayni olarak gıda yardımı sunmanın da altyapısını oluşturuyor.

Bir ilçe Ticaret ve Sanayi Odası 60'ın üzerinde öğrenciye burs veriyor. Burslar, ana-babası olmayan çocukları önceliyor, anne-baba ayrılığını, yoksul ailede birden çok çocuk olmasını, asla sigara içmeyen bir öğrenci olmasını ve sınıfını düzgün geçen çalışkanlığı ölçüt olarak kullanıyor.

İran ile yapılan karşılıklı geziler, konsoloslukların ilk girişimleri soğuk karşılaması, etkinlikleri gördükten sonra ilişkilere olumlu yönde katkı yapmaları, Hopa'daki kanaat önderlerinin motivasyonunu daha da yükseltmiş. İran konsolosunun, "Buraya gönlünüz kırılmasın diye geldim. Çalışmaları gördükten sonra çok önemli işler yaptığınızı, potansiyelinizin varlığını kavradım. Raporumda bütün bunları yazacağım" diye sofrada açıkça söylemiş olması da önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. İran'a DEİK aracılığı ile yapılan seyahatte çok iyi karşılanmalarını da konsolosun notunun etkisi olduğu düşünülüyor. Aliağa-Hopa arasında benzerlik nedeniyle kurulan ilişkiler de karşılıklı deneyim ve birikimi paylaşma açısından önemli bulunuyor.

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası'nın "İnönü Caddesini Ticaret Merkezi Haline Getirecek Kapalı Mekan" haline getirime projesi için çalışmalar hızla yapılıyor’’