Hopa
+C

Yük.: +10°

Düş.: +

Pe, 21.04.2016

HABERLER

HOPA TSO'DAN ÇANAKKALE VE İZMİR AÇILIMI

  • 27.10.2014
  • hopatso

 

 

HOPA TSO Yönetim ve Meclis kurulu üyeleri ve Oda Genel sekreteri Aliağa Ticaret Odası’nın daveti üzerine ‘Kardeş Oda Protokolü’ imzalamak üzere hazırlanan planlanan program çerçevesinde 22 Ekim Çarşamba sabahı Trabzon’dan Çanakkale’ye doğru yola çıktı. Aynı gün varılan Çanakkale’de tarihi yerleri ve özellikle Çanakkale Şehitliği’ni ziyaret ettikten sonra Çanakkale Ticaret Odası ziyaretini gerçekleştirdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 Heyetimiz ÇANAKKALE TSO tarafından meclis toplantı salonunda kabul edildi. İki oda başkanları  bulundukları yerlerin ekonomik ve ticari potansiyellerini karşılıklı anlattılar. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası illerine ait kısa bir slayt gösterimi gerçekleştirdi. Oda yönetim kurulu başkanımız Osman AKYÜREK odamızın çalışmaları ve projeleri hakkında bilgilendirmede bulunurken ilçemizin ekonomisi, ithalat ve ihracatla ilgili rakamsal bazda bilgiler sundu ve ilçemiz adına odamız tarafından yapılması planlanan en büyük projelerden olana ‘Kruvaziyer’ projesini geniş bir şekilde anlattı. Kendilerinin bu konudaki tecrübelerinden yararlanabileceklerini dile getirdi. Her iki oda bundan sonraki çalışmalarda işbirliği geliştirebileceklerini vurgulayarak karşılıklı plaket takdim edilmesinin ardından görüşme sonlandırıldı.

Buradan ayrılarak İzmir’e giden heyetimiz 24 Ekim Cuma günü İzmir Ticaret Odası tarafından kabul edildi.  Açılış konuşmasını İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın KAZANCIUOĞLU yaptıktan sonra Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem DEMİRTAŞ söz aldı. Yine her iki oda heyetinin karşılıklı tanışmasının ardından Ekrem DEMİRTAŞ İzmir’in ekonomisi, sanayisi, ticareti ve son derece gelişmiş olan turizmi hakkında bilgilendirmede bulundu. 

Ardından oda yönetim kurulu başkanımız Osman AKYÜREK ilçemizin ekonomisi az da olsa sanayisi ve gelişmekte olan turizmi hakkında bilgi verirken kruvaziyer projesi çalışmalarımız geniş çapta anlattı. Bu konuda İzmir Ticaret Odası Yön. Krl. Bşk. Ekrem DEMİRTAŞ bütün gücüyle bizleri destekleyeceğini belirtti. Karşılıklı plaket takdiminin ardından görüşmeler tamamlandı.

Ardından İzmir Limanı ve İTOB ziyaretlerini gerçekleştirdi. Buralarda da detaylı bilgi edinme fırsatı bulan heyetimiz çeşitli temaslar gerçekleştirerek bölgenin ekonomik dinamizmi hakkında izlenimlerde bulundu.

Daha sonra Turgutluya geçen heyetimiz Ticaret ve Sanayi Odası tarafından toplantı salonunda misafir edildi. Diğer odalarda olduğu gibi slayt gösterimi ile ilçenin sanayisi ve ticareti hakkında bilgilendirmede bulunuldu. Yönetim Kurulu Başkanı Faruk AYDIN ilçe sanayisi hakkında bilgiler sunarken en büyük sanayinin tuğla sektöründe olduğunu, bunu yanında ilçe ekonomisinin tamamının tarım ve hayvancılığa dayandığını vurguladı. Karşılıklı plaket sunumunun ardından görüşme sonlandırıldı.

ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan SAKA ve ekibi slayt gösterimi ile ilçenin geneli hakkında bilgilendirmede bulundu ve heyetimizin ziyaretinden dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. 



Aliağa’nın bir limanlar kenti olduğu (7 adet liman), kruvaziyer Turizmin yapıldığı bir yer olduğu ve bunu yanında dünyada üç  adet, Türkiye’de ise yalnızca ilçelerinde bulunan gemi kesme ve parçalama limanının da bünyelerinde bulunduğunu aktardı. Ayrıca Türkiye’nin  Manisa ilenden sonra en büyük OSB’nin de  (10 milyon dönüm)burada olduğunu anlattı.  Yaklaşık 4.000 sanayi kuruluşunun yerleşeceği  OSB’nin önce Aliağa’nın sonrada Türkiye’nin geleceği açısından önemini vurguladı. Ardından ilçelerindeki Aliağa Rafinerisinden, Pet-kim ve doğalgazdan bahseden SAKA ülkemizin demir-çelik ihtiyacının %24 ihtiyacını karşılayan tesislerini anlattı. Daha sonra söz alan Osman AKYÜREK her ne kadar kendileriyle yarışabilecek ekonomi ve sanayiye sahip olmasak da bir limanımızın bulunduğunu ve olmazsa olmaz Kruvaziyer Projemizden bahsederken kendilerinden desteklerini beklediğimizi aktardı. Söz alan HOPAPORT Müdürü Meriç Burçin Özer limanla ilgili slayt gösterimi gerçekleştirdi. Daha sonra Sayın SAKA gerek limanlar arası transfer, gerekse Kruvaziyer Turizmi için oda olarak kendilerine düşen desteği sağlayacaklarını ifade etti. 

Ardın iki oda arasında daha önce hazırlanmış olan ‘KARDEŞ ODA PROTOKOLÜ’ büyük bir coşkuyla imzalandı ve ziyaret sona erdi.

Program çerçevesinde Menemen Ticaret odası ziyaretini gerçekleştiren heyet Menemen TSO Başkanı Yılmaz GÜRAL tarafından karşılandı. Başkan GÜRAL ilçe ekonomisi ve sanayisi hakkında bilgilendirmede bulunurken ekonomilerinin %90’ının tarım ve havyacılığa bağlı olduğunu sanayi olarak ise Türkiye’nin en büyükleri arasında yer alan deri sanayisinin ilçelerinde olduğunu ifade etti. Kısa bir konuşma gerçekleştiren Meclis başkanımız Metin KARAMAN’IN  ardından Yönetim kurulu başkanımız AKYÜREK ilçe ekonomisi hakkında bilgilendirmede bulundu. Sanayisinin yok sayılabilecek kadar az olan ilçe ekonomimizin büyük çoğunluğunu nakliye, ithalat, ihracat ve bunun yanında çay tarımı ve son yıllarda gelişen eko-turizme bağlı olduğunu belirtti. Ziyaretin sonlarına doğru her iki oda ‘KARDEŞ ODA PROTOKOLÜ’ imzalayan heyetler bundan sonra güçlerine güç kattıklarını beyan ederek plaket sunumu gerçekleştirerek toplantıya son verildi.