Hopa
+C

Yük.: +10°

Düş.: +

Pe, 21.04.2016

HABERLER

ODA YÖNETİCİLERİ ARTVİN'DE TOPLANDI

  • 19.01.2015
  • hopatso

2015 yılı ilk Müşterek Odalar Toplantısı, Artvin’de yapıldı. Toplantıda, Artvin’in genel ticari sorunları ile 2014 yılının genel ekonomik değerlendirilmesi yapıldı. 

Artvin, Borçka ve Hopa Ticaret ve Sanayi Odalarının Başkanları, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile çalışanlarının katıldığı 2015 yılının ilk toplantısı; Artvin Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde Koru Otel Salonunda yapıldı. 

Yapılan toplantıya; Artvin TSO Meclis Kurulu Başkanı Naci Akın, Yönetim Kurulu Başkanı Kurtul Özel; Borçka TSO Meclis Kur. Bşk. Muhammet Çakmak, Ynt. Kur. Bşk. Eşref Merttürk; Hopa TSO Meclis Kur. Bşk. Metin Karaman, Ynt. Kur. Bşk. Osman Akyürek; Odaların Meclis - Yönetim Kurulu Üyeleri, çalışanları ile Odalar Akademik Danışmanı Yrd. Doç Dr. Ahmet Arif Eren katıldı.  

Toplantının açılış konuşmasını, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kurtul Özel yaptı. Konuşmasında, Odaların özellikle İlin tanıtımı ile üreticilerin fuarlara katılımı noktasında yeterince berber hareket edemediğini dile getiren Başkan Özel, İlin ekonomik kalkınması için birlikte hareket etmenin önemli bir etken olduğunu belirtti. Daha sonra toplantıda yeni kurulan Artvin Çoruh Üniversitesi Vakfı hakkında da bilgi veren Başkan Özel, yapılan DOKA Yönetim Kurulu toplantısında alınan Turizm destek programı kararının bilgisini de katılımcılarla paylaştı. Bu programdan Artvin’in en yüksek düzeyde yaralanması gerektiğini de söyleyen Başkan Kurtul Özel, bu anlamda proje yapmak isteyenlere Oda bünyesinde hizmet veren ABİGEM Temsilciliğinin destek olabileceğini belirtti. Hopa ticaret odası başkanı Osman Akyürek yapmış olduğu konuşmada  Artvin genel anlamda istediği turisti alamıyor . gelen turistlerde Artvin e ekonomik anlamda bir şeyler bırakmıyor. Bize Artvin e para bırakan turist lazım istatistikler gösteriyor ki gelen turistlerin bir  çoğu Artvin e hiçbir katkı sağlamıyor bu nedenle yapacak olduğumuz projeler geniş kapsamda olmalıdır ki gelen turist Artvin e bir şeyler bırakmalı hem Artvin esnafına hem de genel ekonomiye katkı sağlamalıdır dedi.

TopLantıda, Artvin Çoruh Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Görevlisi ve Artvin Ticaret ve Sanayi Odaları Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Arif Eren, Türkiye Ekonomisi ve Artvin ekonomisi hakkında sunu eşliğinde katılımcılara bilgilendirmelerde bulundu. Tarımda meydana gelen küçülmenin büyümeyi yavaşlattığını söyleyen A. Arif Eren, ülke harcamaları noktasında da durgun ve küçülmeye dönük rakamların görüldüğünü ifade etti. Rakamlara bakıldığında bir önceki yıla göre verilerin pekiyi olmadığını kaydeden Eren, buna nazaran yılın son çeyreğinde petrol fiyatlarının düşüşünün ülke cari açığının düşmesine sebep olduğunu, bununda verilere olumlu yansıdığını söyledi. Döviz girişinin konjonktür devam ederse ilk üç ayda artacağını da belirten Eren, şuan ki gidişat gözlendiğinde enflasyonun yavaşlayacağını ve faizlerinde düşeceğinin görüldüğünü söyledi. Artvin’in Kamu yatırımları bağlamında Türkiye’de 4. sırada, nüfus yapısına göre ise 1. Sırada olduğunu belirten Yrd. Doç Dr. A. Arif Eren, ancak bu yatırımların İlin genel ekonomik yapısına katkı sağlamadığının görüldüğünü kaydetti. Artvin’de Turizm sektörünün yapılanması durumunda İlin ticari olarak bir ivme yakalayacağını da söyleyen Eren, bu yapılanmanın ciddiyetle ve vakit geçirilmeden hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Sununun ardından katılımcılar, 2014 yılı Türkiye ekonomisi ve Artvin’in genel ticari sorunları hakkında bireysel değerlendirmelerde bulundular. Soru sormak ve bilgi almak isteyenler, Akademik Danışmandan bilgi aldılar.  Özellikle Turizm konusunda çeşitli düşüncelerini dile getiren katılımcılar, bu konuda Artvin’in çok yavaş ve bilinçsiz ilerlemeye çalıştığını ifade ettiler. Toplantı sohbet havasında gerçekleşen yemek programının ardından sona erdi. Katılımcılar, toplantının verimli geçtiğini kaydettiler.