Hopa
+C

Yük.: +10°

Düş.: +

Pe, 21.04.2016

HABERLER

HOPA TSO İLK ZİYARETİNİ GAZİANTEP TİCARET ODASI’NA YAPTI

  • 05.10.2016
  • hopatso

 

Gaziantep İş Gezisi Programı kapsamında ilk ziyaretini Gaziantep Ticaret Odasına gerçekleştiren Hopa Ticaret Odası Başkanı Osman Akyürek ve beraberindeki heyeti Başkan Eyüp Bartık ve yönetim kurulu üyeleri bina önünde karşıladı.

Ziyarette karşılıklı olarak ticaretin ve işbirliğinin geliştirilmesi noktasında karşılıklı neler yapılabileceği konusunda fikir alış verişinde bulunurken her iki oda da çalışmaları ve faaliyetleri hakkında slayt sunumu eşliğinde bilgilendirmelerde bulunuldu.

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek, yaptığı konuşmasında,  ülkemizde 81 il arasında Gazi unvanıyla onurlandırılan tek kentin Gaziantep olduğunu belirterek,  Gaziantep’in kurtuluş mücadelesindeki bu tutumunu ekonomide de yaptığını söyledi.

Türkiye’nin en önemli ekonomik kentlerinden birisi olduğu düşüncesiyle Gaziantep’te bazı temas ve incelemelerde bulunmak amacıyla şehri ziyaret ettiklerini ifade eden Akyürek,  “Gördük ki Gaziantep gelip görmek için çok geç kaldığımız, gelip gördükten sonrada gelecekteki hayatımıza örnek alacağımız bir şehir. Artvin’e döndüğümüzde anlatacağımız çok şey olacağını gördük” dedi

Hopa’nın Gaziantep gibi 2 milyon nüfusa sahip bir yer olmadığını ama 20 bin nüfuslu bir ilçe olmasına rağmen ülkenin çok önemli yerleşim yerlerinden birisi olduğunu düşündüklerini kaydeden Akyürek “ Hopa Kafkaslara açılan sınır kapısının tam eşiğinde. Günlük 20 bin insanın geçtiği, yıllık 7 milyon insanın hareket ettiği bir nokta. Kara hudut kapıları arasında en fazla insanın giriş çıkış yaptığı bir yer. 7 milyon insanın gelip geçtiği yerde ihracattan, turizmden kültürel etkinliklerden bahsetmemekte elde değil. Hopa ticareti, limanı ve Kafkas ülkelerine açılan Sarp Sınır Kapısı ile ülkemizde önemli bir yere sahiptir.” diye konuştu.

-KARADENİZ’DE ÇOK HIZLI GELİŞEN EKONOMİNİN YILDIZLARI DİYEBİLECEĞİMİZ İLÇELERDEN BİRİ

Hopa tarımda, balıkçılıkta, ihracatta, lojistikte, turizmde aktif olan bir yerleşim yeri olarak gelişmeye açık bir ilçe olduğunu kaydeden Akyürek, “Hopa Sarp Hudut Kapısıyla birlikte Karadeniz’de çok hızlı gelişen ekonominin yıldızları diyebileceğimiz ilçelerden biri. Limanımızı kapımızı kendimizi tanıtmaya geldik. Bizlerde sizleri Hopa’da ağırlamayı arzu ediyoruz. Ticaret Odamız sizinki kadar büyük değil ama yaklaşık 4200 metre büyüklüğünde içerisinde tüm hizmetleri verebileceğini düşündüğümüz yeni bir hizmet binasını çok yakında açmayı planlıyoruz. Antep’ten Hopa uzanacak el zaten uzanmış. Hububatın dağıtımını Asya’ya Avrupa’ya gönderiyoruz. Turizm 1500 yatak kapasitesi ile Karadeniz bölgesinin belki de en etkili ağırla yapısına sahibiz. Sanayi olarak çay fabrikalarımız vardı. Şimdi bir özel çay fabrikamız yapıldı. Çay fabrikası yapmak isteyenleri Antep’ten Hopa’ya davet ediyoruz. İrili ufaklı çay fabrikalarımız var. Çelik üzerine, tekstil üzerine iş yerlerimiz var. İlçemizde plastik ürünler üzerine imalatlarımız var. Nakliyede 35 C2 belgeli 60’a yakın firmamız var. 2 bine yakın nakliye aracıyla ülkemizin en önemli lojik noktalarından biriyiz. Burada çok şey öğreneceğiz. Döndüğümüzde Hopa’da neler yapabiliriz diye çalışacağız.

 

“2016 YILSONU İTİBARIYLA DA TÜRKİYE’NİN 5’İNCİ BÜYÜK İHRACATÇI ŞEHRİ OLACAĞIZ”

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık ise Hopa TSO’nun heyetini şehirlerinde ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

 Gaziantep’in ticaretini ağırlıklı olarak komşularıyla yaptığını belirten Bartık,  şunları söyledi:

“ Pazar anlamında ticaretimizin yüzde 30’unu Irak’la yapıyoruz. İran’la,  Suudi Arabistan’la yaptığı ticareti büyüten Amerika’ya İngiltere’ye de ciddi anlamda ihracat yapan bir şehiriz. Bu aslında bizim ihracatçı şehri olduğumuzu gösteriyor. Rakamlara baktığımızda Türkiye’nin 6’ncı büyük ihracatçı şehriyiz. 2016 yılsonu itibarıyla da Türkiye’nin 5’inci büyük ihracatçı şehri olacağız. Gaziantep’in hızlı büyüyüp büyümediği benzer ilerle kıyaslayıp görüyoruz. Baktığımız zaman 2000 yılında ihracatımızdan bugün ki ihracatımız 3 kat daha fazla. Çalışarak başaramayacağınız hiçbir şey yok. Hopa’ya,  Karadeniz’e Ortadoğu ve Kafkasya’ya açılan çok önemli bir kapı. Bunun doğru değerlendirileceğini düşünüyorum. İran’ın tüm dünyaya kapılarını açmasından sonra en önemli limanın Hopa Limanı olacağını düşünüyorum. Hepimiz biliyoruz ki önümüzde çok fırsatlar var. Türkiye bugün dünyada hak ettiği yerde değil. Yıllarca fırsatları görmemişiz. Ben diyorum ki bugün ki ve bizden sonra gelecek Jenerasyon Türkiye’yi hak ettiği yerlere getirecek. Genç dinamik bir nüfusa sahibiz. 10 yıl 20 yıl sonra Türkiye’nin ne kadar iddialı büyüdüğünü göreceğiz. Hopa Ticaret ve Sanayi Odasının değerli üyelerini ilimizde ağırlamaktan dolayı son derece memnunuz. Oda üyelerinin heyecanlı ve ufuklarının açık olduğunu gördük. Bizde Gaziantep’teki iş dünyamızı tamamen gezdirmeye odaklıyoruz. Gaziantep iş aş ekmek için çalışan önemli bir kent. ” diye konuştu.

Ziyaretin sonunda Akyürek ile Bartık kentlerini tanıtan çeşitli hediyeleri karşılıklı olarak takdim etti. 

HOPA TSO İLK ZİYARETİNİ GAZİANTEP TİCARET ODASI’NA YAPTI
HOPA TSO İLK ZİYARETİNİ GAZİANTEP TİCARET ODASI’NA YAPTI
HOPA TSO İLK ZİYARETİNİ GAZİANTEP TİCARET ODASI’NA YAPTI