Hopa
+C

Yük.: +10°

Düş.: +

Pe, 21.04.2016

HABERLER

HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİMİ, KİLİS VE GAZİANTEP ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİ ZİYARET ETTİ

  • 05.10.2016
  • hopatso

 

Gaziantep ve Kilis’e iş gezisi düzenleyen Hopa Ticaret ve Sanayi Odası heyeti, Gaziantep Organize Sanayi Bölgeleri, Kilis Organize Sanayi Bölgesi ile Kilis Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret ederek, kentlerin ticaret, ekonomileri ve genel durumu hakkında çeşitli bilgiler aldı. 

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, Meclis Başkanı Reşat Aydın ve meclis üyelerinden oluşan heyet, iş gezisinin son gününde Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde incelemelerde bulundu.

 

Burada 1975 yılından beri faaliyet gösteren Güney Değirmen Makine ve Helezon San. Tic. Ltd. Şti (GÜNMAK)’ı ziyaret eden heyet, bir süre fabrikayı gezdi.

 

Hopa heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren fabrika sahibi Sıddık Kayabaş, fabrikada ürettikleri, başta yurt içi olmak üzere 18 farklı ülkeye ihraç ettikleri bulgur, mercimek, bezelye, nohut makinelerin üretimi konusunda, bilgilendirmelerde bulundu. 

Fabrikalarında üretim projesi, makine üretimi, montajı ve devreye alınması ve üretime geçilmesi dahil olmak üzere en son teknolojik imkanları kullanarak en verimli şekilde makine üretimini gerçekleştirdiklerini ifade eden Kayabaş, “Üretimin yüzde 65’ini 18 ülkeye ihraç eden yurt içi ve yurt dışında yüzlerce referansıyla uluslar arası kabul görmüş  kalite belgeleriyle bu gün sektörde büyük kuruluşlardan olan şirketimiz müşterilerimize yüksek verimi tesisleri ekonomik olarak sunmaktadır” dedi.

 

Kilis Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Erdal Öndeş,  Kilis’in Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Suriye sınırında küçük bir il olduğunu ifade ederek daha önce Gaziantep'e bağlı bir ilçe iken 1995 yılında il statüsüne kavuşmuş olup Türkiye’nin 79’uncu ili olduğunu söyledi.

 

Kilis’in kuruluş tarihinin bilinemeyecek kadar eskilere dayandığını kaydeden Öndeş,  şehrin kendine özgü şivesi, mutfağı, folkloru, han, hamam, kervansaray, kale ve cami gibi kültür varlıkları ile tarihi bir özelliğe sahip olduğunu kaydetti.

 

Özdeş “ En önemli tarım ürünü üzüm ve zeytindir. Öteden beri Suriye-Anadolu ticaret yolu üzerinde bulunmasından dolayı her zaman canlı bir ticarete sahip olmuştur. Sanayisi gelişmemiştir. Ancak sanayileşme çabası ve gayreti içerisindedir. 90 hektar alan üzerine kurulu bir organize sanayi bölgemiz bulunmaktadır. Bu bölgede yer alan 43 parselin de tamamı dolmuştur. 28 parselde üretim yapılmaktadır. 6 parselde inşaat devanı etmektedir. Genişletilme çalışmaları devam etmekle olup, 12 hektar alanın kamulaştırma ve parselasyon işlemi tamamlanmıştır. Ayrıca il merkezine 18 km. mesafede bulunan Polateli ilçemiz sınırları içerisinde Kilis Polateli Şahinbey Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin kuruluş çalışmaları Odamızın girişimleri ile devam etmektedir. Organize Sanayi Bölgesi Kilis'in Polateli ilçesi sınırları içerisinde 15 bin dönüm arazi üzerinde kurulacaktır. Gelişme sahasında bulunan hazine arazileri ile birlikte 45 bin dönüme katlar büyütülmesi mümkündür. Kurulduğunda alan olarak Ülkemizin en büyük Organize Sanayi Bölgesi olacaktır. Yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağlayacaktır. Bu güne kadar bütün etüt çalışmaları bitirilmiş, ÇED raporu çıkartılmış, mera vasıflı arazilerin vasıf değişikliği yapılarak hazine adına tescili yapılmış, müteşebbis heyet oluşturularak bakanlık onayına sunulmuştur. Fazla vaktinizi almadan, özet olarak Odamızdan ve Suriye'de yaşanan olaylardan bahsederek sözlerimi tamamlamak istiyorum. Kilis Ticaret ve Sanayi Odası 1922 yılında kurulmuş Ülkemizin en eski Odalarından biridir. 1292 aktif üyemiz bulunmaktadır. Bunun 638 kişisi tüzel, 654 kişisi de gerçek kişilerden oluşmaktadır. 13 Meslek Komitemiz mevcut olup, meslek komitesi üye sayımız 71 kişidir.” diye konuştu.

 

Kilis’in 2011 yılında başlayan Suriye'deki iç savaş nedeniyle büyük bir mülteci göçüne maruz kaldığını ifade eden Özdeş, “ Halen kendi nüfusundan daha fazla mülteciye ev sahipliği yapmaktadır. 127 bin kişi nüfusu bulunan Kilis'te 140 bin kişi civarında Suriyeli mülteci bulunmaktadır. Bunların yaklaşık 40 bin kişisi Öncüpınar ve Besiliye adlı 2 mülteci kampında barınmakla, diğerleri ise şehir içerisinde konaklamaktadır. Kilis’in tek başına aldığı mülteci sayısı tüm Avrupa devletlerinin aldığı mülteci sayısından fazladır. Kilisliler bütün zorluklara rağmen bu yükü omuzlamayı başarmış ve tüm dünyaya örnek olacak bir yardımlaşma ve dayanışma içerisinde olmuştur. Ancak yanı başımızda devam eden savaş ortamı birçok terör örgütünün sınırımıza yerleşmesine sebep olmuştur. Bunun neticesinde 18 Ocak 2016 tarihinden itibaren Suriye'deki terör örgütlerinin hedefi haline gelmiş ve bu örgütlerin roketli saldırılarına maruz kalmıştır. Bu güne kadar Kilis'e yaklaşık 100 adet Katyuşa roketi atılmıştır. Bu saldırılar neticesinde biri güvenlik görevlisi olmak üzere 25 kişi şehit olmuş, 100' den fazla kişi de yaralanmıştır. Halen zaman zaman devam eden bu saldırılar nedeni ile Kilis'in güvenliği tehdit altındadır. Yine bu saldırılar nedeni ile ekonomisi ve sosyal hayatı olumsuz etkilenmiştir. Temennimiz barışın bir an önce sağlanarak, Suriyeli mültecilerin kendi vatanlarına dönmeleri ve Kilis'imizin de eski huzurlu günlerine kavuşmasıdır” dedi.

 

-Akyürek, “Doğu Karadeniz’de Son 5 Yılda Hayal Edilemeyecek Derecede Turizm Ekonomisi Doğdu”

 

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek ise bu ülkenin hangi toprağında nerede ne sıkıntı varsa, bu sıkıntılardan dolayı Türk Halkının Anadolu geleneğinden kaynaklı olarak yüreğinin yandığını söyledi.

 

Akyürek “Buraya bomba düştü, ülkemizin başka yerlerine de düşüyor ama emin olun ülkemizin her tarafı bu acıyı ve üzüntüyü yaşıyor. Sizlerin şehitleri bizimde şehidimizdir. Acı sizin kadar bizimde acımızdır. Buradan tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, acılı ailelerine sabırlar, yaralılarımız ve gazilerimize de acil şifalar diliyorum” dedi.

 

 Hopa’nın Gürcistan üzerinden Kafkas ülkelerine Sarp Sınır Kapısına sahip olduğunu kaydeden Ak yürek “İlçemiz 35 bin nüfusu olan, Kafkas Cumhuriyetlerine Gürcistan Üzerinden sınır kapsı bulunan bir yer. Günlük 20 bin, yılda yaklaşık 7 milyon yolcunun giriş ve çıkış yaptığı  Sarp Sınır kapısına sahibiz. En çok yolcunun giriş çıkış yaptığı bu hudut kapısında sorun ve sıkıntılarımızda olmuyor değil ama bu giriş çıkışlar ekonomiye ciddi bir canlılık getiriyor. Ticaret sadece kendi sınarlarımız, kenti topraklarımız kendi ilçemiz ve şehrimiz içinde dönmüyor. Nerede yabancı varsa nerede hareket varsa ticaret orada var.  Hopa’da 7 milyon insanın geçtiği bir kapı var. Türkiye’nin en önemli limanlarından biri Hopa PORT özelleştirme kapsamında 2’inci sırada özelleştirilen bir liman. Hem transit yüklere hem de bölgesel ve iç piyasaya hitap eden bir limanımızıdır” dedi.

 

Hopa Limanının lojistik açıdan Hopa’ya önemli katkılarının olduğunu belirten Akyürek “Güneydoğu’dan bizim bölgelere bir yük nakli varsa, Hopa’da çok iyi bir liman var ve bu liman sizlerin hizmetine hazırdır.  Karadeniz’de, Ortadoğu ve iç turizmden kaynaklı yoğun bir turizm artışı var. Son 5 yılda hayal edilemeyecek derecede turizm ekonomisi doğdu. Bu turizm ekonomisinden bizler yeterince pay alabiliyor muyuz? Tecrübe etmek için beklemek gerekmez. Tecrübelilerden yararlanmak maliyetin düşürülmesi ve riskin azaltılması anlamına geliyor. Bu yüzden tecrübelerinizden yararlanmak istiyoruz. Bin 500 yatak kapasitesine sahip olan ilçemizde  yaz döneminde boş yatak bulmak çok zor. 10’uncu aydan sora da yüzde 50 kapasite ile çalışıyoruz. Gelişen bu turizmden yeteri kadar pay alabilmek için yağışın ve yeşilin yok denecek kadar az olduğu Ortadoğu ülkelerine diyoruz ki cennetin bütün ihtişamı Karadeniz’de var. Herkesi bu güzelliği ve doğayı görmeye davet ediyoruz.” dedi.

 

Hopa Limanı hakkında bilgiler veren HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer ise,  Hopa Limanın konumu itibariyle merkezi bir yerde olmadığını bu durumun beraberinde bazı avantaj ve dezavantajları getirdiğini söyledi.

 

Özer “Bu dezavantajı avantaja çevirmek istiyoruz. Doğu ve Güneydoğu bölgemizin kömür ihtiyacı limanımızdan ulaştırılıyor. Diğer limanlardan gelen inşaat malzemeleri de buranda iç ve yurt dışı piyasasına ihraç ediliyor. Bunların dışında limanımızda farklı terminaller var. Bunların bir tanesi de petrol ve akaryakıt terminali. Romanya ve Bulgaristan’daki rafinerilerden gelen akaryakıt doğru Anadolu bölgesine veriliyor” dedi.

 

Ziyaretin sonunda Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis ve Yönetim Kurulu Başkanları ile Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Meclis Başkanları birbirlerine günün anısına kentlerinin el sanatlarını yansıtan hediyeler takdim ettiler.

 

-Suriye sınırındaki Öncüpınar sınır kapısına ziyaret

İş gezinin son ziyaretini Suriye sınırındaki Öncüpınar Sınır Kapısına gerçekleştiren Hopa TSO, üç günlük ziyaretin ardından kentten ayrıldı. 

HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİMİ,  KİLİS VE GAZİANTEP ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİ ZİYARET ETTİ
HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİMİ,  KİLİS VE GAZİANTEP ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİ ZİYARET ETTİ
HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİMİ,  KİLİS VE GAZİANTEP ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİ ZİYARET ETTİ
HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİMİ,  KİLİS VE GAZİANTEP ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİ ZİYARET ETTİ
HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİMİ,  KİLİS VE GAZİANTEP ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİ ZİYARET ETTİ