Hopa
+C

Yük.: +10°

Düş.: +

Pe, 21.04.2016

HABERLER

GÜRCİSTAN CUMHURİYETİ TRABZON BAŞKONSOLOSU ODAMIZI ZİYARET ETTİ

  • 01.12.2016
  • hopatso

           Gürcistan Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Sn. Avtandil MİKATSADZE ve Başkonsolos Yardımcısı Sn. Giorgi KUSHİTASHVİLİ odamızı ziyaret etti. HOPA TSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman AKYÜREK, Başkan Yardımcıları Zekeriya YALÇIN, Okan POYRAZ, Meclis Başkanı Reşat AYDIN ve Meclis Üyesi İsmet BAŞAR misafirlerini toplantı salonunda karşıladılar. Toplantı da Sarp Sınır Kapısı ve Hopa-Poti Ro-Ro seferleri konularında karşılıklı fikir alış verişi gerçekleştirildi.

Yönetim Kurulu Başkanı Osman AKYÜREK misafirlerine ziyaretlerinden dolayı duydukları memnuniyeti ifade ederek sözü Başkonsolosa  bıraktı.

Sn. Başkonsolos MİKATSADZE yaptığı açıklamada öncelikli olarak HOPA TSO’nun faaliyetlerini yakından takip ettiklerini ifade ederek önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi. Sarp sınır kapısı ile ilgili yaptığı değerlendirmede ‘ Osman beyle daha önce de Ro-Ro seferleri üzerine fikir alışverişi yapmıştık. O dönemde nakliye fiyatları yüksekti şimdi öyle değil. Nakliye fiyatları düştükten sonra da meseleyi Osman beyle tekrar görüştük.  Ro-Ro için gerekli şartlar oluşursa devletlerarasında destek gelmesi halinde ellerimden geleni yapacağım. Ro-Ro sarp sınır kapısının yenilenme sürecinde de faydalı olacaktır. Henüz sarp sınır kapısının tam yıkımı başlanmadı Ankara ve Tiflis şimdilik bir müdahalede bulunmayacaktır ne zaman sorun oluşursa o zaman müdahale edeceklerdir.’ İfadelerine yer verdi.

1989 yılında sarp ilk açıldığında orda olduğunu şimdi Trabzon’da görev yaptığını ve sarpın kendisi için önemli olduğunu söyledi.

Yön. Krl. Bşk. AKYÜREK yaptığı değerlendirmede, ‘Gürcistan içinde Türkiye içinde Sarp ortak nokta ve iki ülkeyi birbirine bağlayan ortak noktadır. Gümrük kapısının yapılması son 1. Yılın gündemiydi 6 yıl öncede yenilenmişti. İhracatın tamamı Hopa gümrüğünde yapılıp Gürcistan’a transit geçilecek. Dönüşler içinde Gürcistan mercilerinin yardımı ile olası sorunları çözeceğiz. Ro-Ro seferleri ile ilgili yapılan çalışmalardan sonra 1 araç için 500 dolar civarı bir maliyet çıktı. Bunun içinde Ro-Ro firmasını çalışma yapması için Batum’a yolladık. Sivil Toplum Kuruluşları ile Ankara ziyaretimizde ulaştırma bakanlığından Ro-Ro konusunda destek istedik ve hazırlamış olduğumuz raporu kendilerine sunduk ve çalışmalarımız devam ediyor.’ şeklinde konuştu.

Konu ile ilgili yapılan çalışmalardan da bahsede AKYÜREK, 22 Kasımda Batum başkonsolosunu ziyaret ettik Batum TSO’nun da katıldığı toplantıda aynı sorunlar görüşüldü. Ro-Ro başlarsa uzun vadede otobüs ve yolcu gemilerinin önünü açacak’ ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine Başkonsolos MİKATSADZE ‘Bizler devletlerarası hukuk neyi gerektiriyorsa ona uymak zorundayız’ diyerek devletlerin destek vermesi halinde Ro-Ro ile ilgili her şeyi yapacağını söyledi.

Son derece olumlu  bir havada görüşme yapan heyetler karşılıklı hediye/plaket sunumlarının ardından toplantıyı tamamlayarak birlikte akşam yemeği yediler. 

GÜRCİSTAN CUMHURİYETİ TRABZON BAŞKONSOLOSU ODAMIZI ZİYARET ETTİ
GÜRCİSTAN CUMHURİYETİ TRABZON BAŞKONSOLOSU ODAMIZI ZİYARET ETTİ
GÜRCİSTAN CUMHURİYETİ TRABZON BAŞKONSOLOSU ODAMIZI ZİYARET ETTİ
GÜRCİSTAN CUMHURİYETİ TRABZON BAŞKONSOLOSU ODAMIZI ZİYARET ETTİ