Hopa
+C

Yük.: +10°

Düş.: +

Pe, 21.04.2016

HABERLER

HOPA TSO 5 YILDIZLI ODA OLDU

  • 27.02.2017
  • hopatso

 Bu yıl on ikincisi düzenlenen Akreditasyon Sertifika Töreninde ilimizi temsil eden Hopa Ticaret ve Sanayi odası oldu. Cuma günü yapılan törenle birlikte 26 Oda ve Borsa’nın daha, 5 yıldız kapsamına girmeye hak kazandı. Bu odalar arasında bölgenin en etkin ve güçlü odası olan Hopa ticaret ve sanayi odası da yer aldı.

12. Dönem Akreditasyon Sertifika Töreni’nde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin en büyük zenginliğinin girişimci tüccar ve sanayiciler olduğunun altını çizerken, yapılan törenle birlikte 26 Oda ve Borsa’nın daha, 5 yıldız kapsamına girmeye hak kazandığını söyledi.​

Ayıca 54 Oda ve Borsanın akreditasyonunu yenilendiğini belirten Hisarcıklıoğlu”1 adet Odamız da akreditasyon seviyesini yükseltti. Esasında onlar, kendilerini dönüştürdüler ve geliştirdiler. Reel sektör için hizmet üreten ve sunan merkezler haline geldiler. Proje üretiyorlar, yurtdışına açılıyorlar, reel sektöre işin hakkını vererek kanaat önderi oluyorlar. İşte 5 yıldızın manası da burada gizli. Bugün 5 yıldızlı olan oda ve borsalarımız, hizmet kalitesi anlamında, Londra'daki, Paris'teki, Berlin'deki oda ve borsalar seviyesine ulaşmış durumda. Onlar üyelerine hangi standartta hizmet veriyorsa, bu oda ve borsalar da, minimum aynı seviyede hizmet veriyorlar. Yani dünya standartlarında çalıştıklarını belgelemiş oluyorlar” dedi.

Oda ve borsalarda kurumsal kapasitenin artırılması ve üyelere sunulan hizmet kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla başlatılan "Akreditasyon Sistemine yönelik sertifika töreni, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) gerçekleştirildi.

 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında iş ve yatırım ortamını iyileştirmek üzere, hükümetle paylaştıkları birçok konunun hayata geçirildiğine dikkati çekti.

 Tüm bu gelişmeleri olumlu ve gelecek için umut verici gördüklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

 "İnşallah 2017'de reel sektör için belirsizlik yerine umut hakim olacak. Bu zor günlerde reel sektörün yanında olduğunu gösteren devletimize de teşekkür ediyoruz. Oda ve borsa camiası olarak, ülkemizin gücüne ve özel sektörümüzün dinamizmine yürekten inanıyoruz.

 Atılan tüm bu adımların ekonomiye yansıması için, üstümüze düşen her sorumluluğu yerine getirecek, daha çok çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Bunun ilk adımını, sıkıntılı günler geçiren KOBİ'lerimize, finansa ulaşma noktasında çok önemli bir projeyle attık. Nefes kredisi ile KOBİ'lerin, yüksek faiz baskısından bir nebze olsun kurtulmasını ve nefes almasını istedik. 81 ildeki oda ve borsalarımız bu projede büyük bir inisiyatif üstlendi. Onların da destekleriyle 5 milyar liralık taze kredi hacmine ulaştık."

İstihdamdaki Adımlar

 İstihdam alanında da önemli adımlar attıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Son 10 yıl itibariyle ülkemiz 7 milyon kişiye ilave istihdam sağlamış durumda. Demek ki ortalama her sene 700 bin kişi istihdam sağlıyoruz. Hedefimiz, istihdam seferberliğiyle, bu kapasiteyi 2 katına çıkarmak. Bugüne kadar istihdamda en önemli sıkıntılardan biri istihdam üzerinde vergi ve SGK primi gibi maddi yüklerdi." diye konuştu.

 Yapılan düzenlemelerle yeni istihdamda işveren yükünün hafifletildiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bunun büyük bir avantaj olduğunu belirtti.

 Ekonomide yaşanan sıkıntıların birlik olarak aşılabileceğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

 "Çünkü bu millet varsa, bu ülke varsa, biz de varız. Buradan sizin aracılığınız ile özel sektörümüze sesleniyorum. Türkiye'nin geleceğine sen de en az +1 istihdam sağla. Çünkü söz konusu olan sadece bir ekonomik veya sosyal bir olay değil. Aynı zamanda ülkemizin güvenliği ve istikrarı meselesidir.

Nasıl ki 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında ülkemiz, milli bir mücadeleye giriştiyse, özel sektörümüz de 2017'de istihdam yarışı yapmalı. Şu an 81 ilde valilerimiz başkanlığında Odalarımızda, Borsalarımızda ve Organize Sanayi Bölgelerinde koordinasyon ve bilgilendirme toplantıları hızla başladı, başlayacak."

 Camia olarak kendilerini geliştirmeye devam etmelerinin büyük önem taşıdığını aktaran Hisarcıklıoğlu, "Bugün 26 Oda ve Borsamız daha, 5 yıldız kapsamına girmeye hak kazandılar. Ayıca 54 Oda ve Borsamız akreditasyonunu yeniledi. 1 Odamızda da akreditasyon seviyesini yükseltti. Esasında onlar, kendilerini dönüştürdüler ve geliştirdiler. Reel sektör için hizmet üreten ve sunan merkezler haline geldiler." değerlendirmesinde bulundu.

 Hisarcıklıoğlu, camialarına yakışan kalitede ve aktif çalışmaları gerektiğini ifade ederek, "Çünkü bizim en büyük zenginlik kaynağımız, toprağın altındaki taşlarda değil, üstündeki başlarda. Yani girişimcilerimiz, tüccar ve sanayicilerimiz." şeklinde konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent TÜFENKCİ

 Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent TÜFENKCİ ise konuşmasında, reel sektörü oda ve borsaların temsil ettiğini ifade etti.

 Hizmet ve üretimde belli standartları sağlamanın tarih boyunca uygulandığını belirten TÜFENKCİ, "Ahilik sistemi bunun en güzel örneklerinden biridir. Ahilikte üretimin her aşaması, belli standartlara, kurallara bağlanmıştı. İşte bu üyelere hizmet veren odalarımızın hizmetinin, belli bir standartta olması bizim için önemlidir. Bunun için harcanan çabayı, inanın sadece bir berat almak için olarak anlamayın." değerlendirmesinde bulundu.

 Oda ve borsaların özellikle kırtasiyeciliği ve bürokrasiyi azaltma noktasında çabaları olduğunu söyleyen TÜFENKCİ, "Daha çok çalışmalıyız. Kırtasiyecilikten kurtulmamız lazım. Ülkeye daha fazla ne verebiliriz, ne kazandırabiliriz bunun hesabını yapmamız lazım." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan istihdam seferberliğine ilişkin açıklamalarda bulunan TÜFENKCİ, "İlk veriler umut verici. Bunu sadece 'istihdamı artırmak' gibi anlamayın. Bunu 'bizler üretimimizi büyüteceğiz, daha fazla üretip, satacağız' gibi düşünmeniz lazım. 'İstihdam üzerinde ciddi yükler var, eziliyoruz' diyordunuz. Bizler de bu yükü alalım dedik. 'Siz sadece çıplak maaşı verin, gerisini biz halledelim' dedik." şeklinde konuştu.

TÜFENKCİ, ihracatçı ve üreticilerin yanında olduklarını, bu çerçevede karşılaşılan her sorunu çözeceklerini belirterek, "2016'da aldığımız kararların hayata geçmesiyle 2017 inşallah iyi geçecek. Döviz de o kadar spekülasyona rağmen gerçek değerlerine geliyor, gelmeye de devam edecek. 'Doların gerçek değerinin, bu kadar olmaması lazım' diye ifade ettik. İnşallah 16 Nisan'dan sonra bu oynaklığın daha da azalacağını bir kez daha ifade ediyorum." dedi.

Bakanlık faaliyetlerine ilişkin bilgi veren TÜFENKCİ, "Sizlerin isteği üzerine sicil affı uygulamasını getirdik. Bunu getirirken de bankalarla birlikte oturduk, düzenledik ve hazırladık. Onların da elini zayıflatmayacak şekilde bir düzenlemeyi getirdik. Sicil affını uygulamaktan çekinen bankalar olduğunu duyuyoruz. Bununla ilgili konuyu çok yakından izliyoruz. Bankalar çekingen davranırlarsa, gereğini de yapacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. İstiyoruz ki reel sektörün önü açılsın" şeklinde konuştu.  Konuşmaların ardından akredite olan oda ve borsalara sertifikaları verildi.

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası sertifika ve plaket törenine Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, Meclis Başkanı Reşat Aydın, yönetim kurulu üyeleri Okan Poyraz, Zekeriya Yalçın, Hasan Durmuş ve Şükrü Aydemir ile birlikte meclis üyeleri Metin Karaman, Alişan Ender Topaloğlu, Gökhan Bıyıklı, İsmet Başar ve Bülent Bayrak'ın yanı sıra Genel Sekreter Ali Uzun, Akreditasyon sorumluları Hamdi Yıldırım ve Yücel Altunkaya katıldı. Hopa Ticaret ve Sanayi Odasının Sertifikasını ve plaketini TOBB Başkan yardımcısı ve Akreditasyon Kurulu Başkanı Halim Mete takdim etti.

HOPA TSO 5 YILDIZLI ODA OLDU