Hopa
+C

Yük.: +10°

Düş.: +

Pe, 21.04.2016

HABERLER

ALINAN ÖNLEMLER SAYESİNDE SINIR KAPISI SORUNSUZ ÇALIŞTI

  • 06.07.2017
  • hopatso

 Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, Türkiye'nin Kafkasya'ya açılan kapısı olan Sarp Sınır Kapısı'nda Artvin Valiliğince önceden alınan önlemler sayesinde özellikle ramazan bayramında gerek araç gerekse yolcu trafiğinde yaşanan rahat ve hızlı geçiler dolayısıyla Artvin Valisi Ömer Doğanay’a teşekkür etti.

Akyürek, sınır kapısında gazetecilere yaptığı açıklamada, Sarp Sınır Kapısı'nda yapılan yenileme ve modernizasyon çalışmalarından dolayı kapının % 40 kapasite ile hizmet vermesine rağmen geçişlerin yoğunluk yaşandığı ramazan bayramı boyunca ve diğer günlerde Artvin Valiliğince alınan önlemlerin ve artırılan personel sayının geçişlerde büyük kolaylıklar sağladığını söyledi.

Yılda yaklaşık 7 milyon kişin Sarp Sınır Kapısından giriş-çıkış yaptığını ve ülkenin en önemli kapılarının başında geldiğini belirten Akyürek, “"Sarp Sınır Kapısı'nda sadece Kafkaslar'a değil Avrupa ülkelerine gitmeye çalışan nakliyeci firmalarımız var. Burada yaşanan sorun bizim taraftaki kapının yenileme çalışmalarından kaynaklı. Kapı aynı zamanda insan geçişleri açısında da yoğun bir trafik yaşıyor. Yılda 7 milyon insan geçişi var burada. Bu geçişlere tır, otobüs sıraları da eklenince doğal olarak kendiliğinden aksaklıklar oluşuyor.” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yaklaşık 120 milyon bedele yeniden modernize edildiğini belirten Akyürek, “Modernizasyondan dolayı kapı yüzde 40 alanı kullanılarak hizmet vermektedir. Yüzde 40 kapasite ile çalışan kapımız alınan tedbirler ile bayramda döneminde hiçbir sıkıntılar yaşanmadı ve müthiş bir performans gösterdi. Bu vesile ile Valimiz Ömer Doğanay’a Sarp Mülki İdare Amirimiz Mehmet Ali Öztürk’e ve gümrük görevlilerine gönülden teşekkür ediyoruz. 35 dönüm arazının yüzde 40 ile kullanımı ile yapılanların bir başarı olduğunu kabul ediyoruz. Kapı yenileme çalışması 9 aylık bir zaman süresince günlük 400 yakın TIR’ın geçtiğini ve toplan araç geçiş sayısı 1,500 ortalaması tutturduğu bu kapıda günlük 20 bin insanın geçtiği yüzde 40 kapasite ile bu hizmetleri görmüş olmak bizleri memnun ve mutlu ediyor. Gümrüğe personel takviyesi için ilgili bakanlıklara ve makamlara bire bir görüşülerek taleplerimizin basın yolu aracılığı ile mutlaka ve mutlaka personel takviyesinin gerçekleştirilmesini önemle rica ediyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’nin Gürcistan’a açılan 3 kapısı bulunduğunu belirten Akyürek, 4. Sınır kapısı olarak Borçka Muratlı Kara Hudut Kapısı son 4 yıldır gündemdedir. Bu kapının açılması elbette buradaki yolcu ve araç trafiğini belli aranda rahatlatacaktır. Temennimiz bu kapının da hızlandırılması bizim öncelikli talebimizdir. Biz Ticaret ve Senayı Odası olarak Hopa limanından, Hopa-Batum Demir yolu projesinin biran önce hayata geçirilmesi için girişimlerde bulunduk. 1996 yılında bir rapor üzerinde kalan bu çalışmayı bizim girişimlerimiz ve bölge Milletvekilimiz İsrafil Kışla’nın katkılarıyla ve ö dönemin ulaştırma bakanı ve Devlet Demir yolları Genel Müdürlüğü ile bire bir görüşerek mutlaka ve mutlaka ekonomiye kazandırılmalıdır diyerek 40 milyar dolarlık bir pazara ulaşabilecek 33 kilometrelik raylı sistemin gereğini anlattık.2015 Mayıs ayında buranın fizibil olduğuna dair bu projenin hayata geçirilmesi istenen rapor elimize ulaştı. Biz bu raporu sivil ve siyası el birliği ile bir çaba içerisindeyiz. Raylı sisten ile ihracatımızı, ekonomimizi, turizmimizi ve lojistiğimizi çok olumlu bir şekilde etkileyecek, ”ifadelerini kullandı.

-Vatandaş memnun

Öte yanda gümrük kapısından geçen yolcular ise inşaat halinde olmasına rağmen ilk defa rahat bir seyahatimiz oldu ve bir ferahlama oldu şeklindeki memnuniyetlerini dile getirdiler.

Sınır Kapısından Ramazan Bayramı süresince yaklaşık 85 bin yaya ve 10 bin aracın geçiş yaptığı öğrenildi.

ALINAN ÖNLEMLER SAYESİNDE SINIR KAPISI SORUNSUZ ÇALIŞTI
ALINAN ÖNLEMLER SAYESİNDE SINIR KAPISI SORUNSUZ ÇALIŞTI
ALINAN ÖNLEMLER SAYESİNDE SINIR KAPISI SORUNSUZ ÇALIŞTI
ALINAN ÖNLEMLER SAYESİNDE SINIR KAPISI SORUNSUZ ÇALIŞTI
ALINAN ÖNLEMLER SAYESİNDE SINIR KAPISI SORUNSUZ ÇALIŞTI