Hopa
+C

Yük.: +10°

Düş.: +

Pe, 21.04.2016

HABERLER

HOPA TSO HİZMET BİNASINDA GÜRCİSTAN FAHRİ KONSOLOSLUĞU AÇILIYOR

  • 05.10.2017
  • hopatso

Hopa Ticaret ve Sanayi Odasının bir süredir çalışmalarını yürüttüğü Gürcistan Cumhuriyeti Muavin Konsolosluğunun Hopa’da açılması yönündeki çalışmaları sonuç verdi. İlk girişimleri 2015 yılında başlatılan ve Trabzon Gürcistan Başkonsolosluğu ile yapılan yazışmalar neticesinde iki ülke Dışişleri Bakanlığı görüşmeler gerçekleştirerek konuyu değerlendirmişlerdir.

03.10.2017 Salı günü Hopa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman AKYÜREK ile yemekte bir araya gelen Trabzon Gürcistan Başkonsolosu Sayın Avtandil MİKATSADZE, Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşme sonucunda ilçemizde FAHRİ KONSOLOSLUK açılmasının uygun görüldüğüne dair yazıyı takdim etti.

Hopa TSO yeni hizmet binasında yer tahsisi konusunda taahhütte bulunan odamız alınan bu önemli karar sonrası hizmet binasında Fahri Konsolosluk için yer tahsisi gerçekleştirerek üyelerine önemli bir hizmet sağlamıştır. 

 

FAHRİ KONSOLOSLUK NEDİR?

Fahri konsolosluk Dışişleri Bakanlığı mensubu olmamasına rağmen Büyükelçisi bulunmayan ülkelerde o yabancı memleketin işlerini yapan ve çıkarlarını gözeten yabancı ülkeler tarafından seçilen kimselerdir ve fahri konsolosluklar genellikle iş adamları arasından seçilir. Ayrıca, ülkeler genellikle fahri konsolosluk için tanınmış ve toplumda sevilen isim yapmış şahıslara teklif götürür konsolos olarak seçilen kişiyi o ülkenin Dışişleri Bakanlığınca davet mektubu gönderilir. Kabul ettiğinde sicil kaydı dâhil birçok konuda araştırma yapılır ve herhangi bir engel yoksa fahri konsolos atamasını Cumhurbaşkanı imzalar. Fahri konsoloslara temsil ettiği ülke tarafından herhangi bir maaş ödenmez. Bu nedenle ülkeler daha çok iş adamlarını seçmeyi tercih eder. Herhangi bir süresi olmayan görev o şehirde resmi konsolosluk açıldığında düşer. İlk bakışta lüzumsuz gibi görünen fahri konsolosluk pratikte birçok sorumluluğu ve fahri konsolosu olunan ülkenin tanıtım görevini gerektirir. Kimi ülkelerde prestijin yansıra diplomatik pasaport ve diplomatik plaka da alabilen fahri konsoloslar vize verebilir, resmi evrakları imzalayabilir. Ticari ilişkilerden dolayı genellikle işadamlarının tercih edildiği görev için Cumhurbaşkanına teklif yazısının gelmesi gerekir. Emniyet birimleri kişi hakkında araştırma yapar. Ticari ilişkileri parlak ve geçmişi temiz olan kişiler kabul edilir ve Dışişlerleri Bakanlığı söz konusu kişiye kimlik çıkarır. 

HOPA TSO HİZMET BİNASINDA GÜRCİSTAN FAHRİ KONSOLOSLUĞU AÇILIYOR
HOPA TSO HİZMET BİNASINDA GÜRCİSTAN FAHRİ KONSOLOSLUĞU AÇILIYOR