Hopa
+C

Yük.: +10°

Düş.: +

Pe, 21.04.2016

HABERLER

HOPA TSO YÖNETİMİ T.C. BATUM BAŞKONSOLOSUNU MAKAMINDA ZİYARET ETTİ

  • 06.02.2018
  • hopatso

 Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri T.C. Batum Başkonsolosluğu görevine atanan Sn. Makbule KOÇAK’ ı makamında ziyaret etti. Yönetim Kurulu Başkanı Osman AKYÜREK ve eşi Gülseven Hanım, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Okan Poyraz, Kurul Üyesi Şükrü Aydemir, Meclis üyeleri Gökhan Bıyıklı, İsmet Başar, Bülent Bayrak, Oda Genel Sekreteri Hamdi YILDIRIM, Doğan Haber Ajansı ve Çay TV temsilcisi Nusret Duru ile birlikte Başkonsolosluğuna ziyarette bulundular.

T.C. Batum Başkonsolosu Sn. Makbule Koçak, Ticaret Ataşesi Sn. Mikail Develioğlu ve Gümrük Ataşesi Sn. Özay Kutlu tarafından karşılandı.

Oda Başkanı Osman Akyürek ziyaret amaçlarının hem göreve yeni atanan Sn. Başkonsolosa "hayırlı olsun" dileklerini ileterek görevinde başarılar dilemek, hem de Odanın faaliyetleri ve bölgedeki ekonomik-ticari durum hakkında bilgi vermek, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmak olduğunu belirtti. AKYÜREK, lojistik sektörünün öne çıktığı Hopa'nın 24 bin, yeni ilçe olan Kemalpaşa'nın da 7 bin nüfusu bulunduğunu, bölgenin göç alan ve nüfusu artan tek ilçesinin Hopa olduğunu söyledi.  2017 yılında toplam 7.064 bin kişinin giriş -çıkış yaptığı Sarp/Sarpi Sınır Kapısının bulunduğu bölgede olduklarını, İstanbul ve Antalya hava limanlarından sonra üçüncü yoğun kapı olan Sarp Sınır Kapısına sahip Hopa'nın Artvin ilini gelişmişlik sıralamasına göre dokuzuncu sıraya taşıdığını ifade etti.  Hopa-Batum Demiryolu projesinin hayata geçmesi halinde bölgede 200 milyar Dolarlık bir ekonomik değer oluşacağını, bu projenin gerçekleşmesi için her iki ülkenin Cumhurbaşkanlarının karar vermesinin gerekeceğini ve burada önemli olanın her platformda bu konunun gündeme getirilmesi olduğunun altını çizdi.   

Kemalpaşa'da oluşan Laleli modeli tekstil mağazaları sayısının 700 civarında olduğunu, burada Gürcü vatandaşların istihdam edildiğini, her işletmenin ortalama 3 personel istihdam etmesi halinde 2.100 kişilik bir istihdam kapasitesinin bulunduğunu, bu yapının devam etmesinin bölge ekonomisi için çok önemli olduğunu söyleyen AKYÜREK, yabancıların yurt dışında 180 gün içerisinde 90 gün kalabilmeleri kararının yani, Gürcü vatandaşların 6 aylık dönemde sadece 90 gün Türkiye topraklarında kalabilmeleri yönündeki uygulamanın buradaki ekonomik dengeye zarar vereceğini bildirmiştir.

AKYÜREK devamla, ikinci sırada turizm sektörünün yer aldığını, bunun içinde inanç turizminin ihmal edilemeyeceğini, Kemalpaşa ve Hopa'da bulunan kiliselerle Gürcistan tarafında yer alan camilerin onarılarak insanların ziyaretine açılması gerektiğini, aynı şekilde Batum'da bulunan tarihi camilerin de onarılması gerektiğini söyledi. Sarp Kapısının modernizasyonunun birçok sorunu çözeceğini, 1991 yılında Sarp/Sarpi ‘de Gürcü tarafında 11 işlem, Türk tarafında 5 işlem yapılırken bugün Gürcistan tarafında 1 işlem yapılarak geçişlerin sağlandığını, ancak Türk tarafında halen 5 işlem yapılarak kapıdan geçildiğini, Türkiye'nin de Gürcistan gibi "tek kapı" sistemine geçmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Hopa TSO başkanının konuşmasını dikkatle dinleyen Sn. Başkonsolos, inanç turizmine kendisinin de çok önem verdiğini, kısa süre içerisinde Gürcistan'da yaptığı ziyaretlerde eski ahşap camilere rastladığını, bu tür projelerle TİKA'nın ilgilendiğini hatırlatmıştır. Yabancıların vizesiz ve oturum izni olmadan ülkemizde 180 günde 90 günden fazla kalamaması hususunun uygulamada geçici olarak durdurulmuş olduğunu kesin çözüm için ise 9 Şubattaki görüşmelerde gündeme getireceğini bildirdi. 

Daha sonra heyete Ticaret Ataşeliği tarafından hazırlanan "Gürcistan/Acara'nın Ekonomik Durumu ve Türkiye ile İlişkileri" konulu bir saydam gösterisi Ticaret Ataşesi Mikail Develioğlu tarafından sunuldu.

Gümrük Ataşesi Sn. Özay Kutlu tarafından Sarp Gümrük Kapısında gerek araç, gerek yolcu, gerekse tır taşımacılığında gelinen son durum ve yapılan iyileştirmeler hakkında bilgi verilmiştir. Sn. Kutlu, Türkiye ile Gürcistan arasında açılan yeni kapılar, Sarp Sınır Kapısının modernizasyonu, yeni açılması gündemde olan Muratlı- Maradid kapısı hakkında bilgi vermiş; Sarp'taki inşaata rağmen günlük ortalama geçişlerin eski seviyede olduğunu söylemiştir. Gürcü tarafının işlemleri geciktirmesine karşı misilleme yapılabileceğini bildirmiş, Sn. Başkonsolos da misilleme yapmanın pek anlamlı olmadığını, zira yine en büyük zararı Türk nakliyecilerinin gördüğünü, bunun yerine karşılıklı görüşmelerle işlemlerin hızlandırılması gerektiğini sözlerine eklemiştir. Diğer taraftan Sn. Kutlu, yabancıların Türkiye'de konaklama sürelerinin 90 gün ile sınırlandırılması hususunda Gürcü vatandaşların eylem yaptıklarını, şimdilik bu kararın askıya alındığını, gümrük kapılarında tırların bekleme süresinin de 24 saate indirildiğini ifade etmiştir.   

Karşılıklı bilgi alışverişi ve iyi dileklerden sonra Hopa Ticaret ve Sanayi Odası heyeti ziyareti sonlandırdı. 

HOPA TSO YÖNETİMİ T.C. BATUM BAŞKONSOLOSUNU MAKAMINDA ZİYARET ETTİ
HOPA TSO YÖNETİMİ T.C. BATUM BAŞKONSOLOSUNU MAKAMINDA ZİYARET ETTİ
HOPA TSO YÖNETİMİ T.C. BATUM BAŞKONSOLOSUNU MAKAMINDA ZİYARET ETTİ