HOPA TSO 4. MESLEK GRUBU İLE İSTİŞARE KAHVALTISI GERÇEKLEŞTİRDİ

• 21.09.2019

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası 4. Meslek gurubu istişare kahvaltısı Fener Restoranda gerçekleştirildi. Sektörel sorun ve çözüm yollarının konuşulduğu kahvaltı yaklaşık 2 saat sürdü.

4. Meslek grubu temsilcilerinden Ertan TOPAL yaptığı konuşmasında katılımcılara teşekkürlerini sunduktan sonra faaliyet gösterdiği Sigorta Acentelerinin sorunlarına değinerek ilçedeki sigorta acentelerinin şirket sahiplerinin sigorta poliçelerini başka yerlerde, ilçe dışında yaptırmalarından rahatsız olduğunu ifade etti. İlçe ticaret erbabının bu konuda hassasiyet göstererek sigortalarını ilçedeki acenteler yaptırması gerektiğini söyledi. Ayrıca bankaların sigorta poliçesi kesmesinin de yanlış olduğuna vurgu yaptı.

Kemal GAZİOĞLU da yaptığı konuşmada birlikte olmanın son derece kıymetli olduğunu vurguladı. Ekonomik koşullardan bahseden GAZİOĞLU bu süreçlerin dönem dönem ekonomilerde yaşandığını ancak sorunların adım adım aşılarak canlanmanın yakında olduğuna inandığını ifade etti.

Daha sonra konuşan Bülent BAYRAK ise konuşmasını kısa tutarak tüm katılımcılara teşekkürlerini sundu ve sözü diğer meslek grubu temsilcisi Şükrü AYDEMİR'e bıraktı. AYDEMİR yaptığı konuşmada ilçede bir birlik beraberliğe ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek sadece sigorta poliçelerinde değil araç sahiplerinin Hopa Küçük Sanayi sitesinde bakım ve onarım işlerini yaptırmalarının gerektiğini ilçe dışında diğer illerde bu hizmeti almamalarının birlik ve ilçe ekonomisi açısından önemli olduğuna vurgu yaptı.

Sonraki konuşmayı gerçekleştiren Meclis Başkanı Gökhan BIYIKLI coğrafi işareti alınan Hopa Laz Böreğinin çalışmaları tamamlanan logo tasarımını kahvaltıya iştirak edenlerin beğenisine sundu. Büyük alkış alan logo tasarımındaki detaylar hakkında bilgi veren BIYIKLI hamsili ekmek coğrafi işareti konusunda çalışmaların devam ettiği bilgisini katılımcılarla paylaştı.

Daha sonra konuşmasını gerçekleştiren Oda Yönetim Kurulu Başkanı çay üretimi, eğitim ve turizm konularına değindi. ÇAYKUR’un özelleştirilmemesi hususunda her platforma söz alarak bu taleplerini ifade ettiğini söyleyen AKYÜREK çay tarımının ilçe ve bölge ekonomisi açsısından son derce önemli olduğunu vurguladı. Eğitim konusunda ise ; daha önce ki yıllarda ilçeler arası sıralmada sonlarda yer alırken , ilçe milli eğitim müdürü Sezai AYDIN'nın telefon ile arayarak  2018/2019 döneminde önemli bir sıçrama gerçekleştirilerek başarı sırasına göre ilde 3.yerleşme durumuna göre ise 4.sırada olduğumuz bilgisini aktarmıştır.. Eğitimde daha başarılı olabilmek için STK ve kamu idarecileri olarak konuyla ilgili yoğun çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi. Bu kapsamda Hüsnü Ciner ilkokulunda müzik odası yaptırarak çocukların sanat ve kültüre ilgilisinin artırılması için çaba gösterdiklerini gelecek yıl aynı çalışmanın Kemalpaşa’da merkez bir okulda yapılacağını söyledi.

Kocuşmasına bilgiye yeterince önem verilmemesinden duyduğu rahatsızlığı aktararak devam eden AKYÜREK oda olarak başlatılan bir projeye o sektör temsilcilerinin katılım sağlamamasından dolayı duyduğu üzüntüyü paylaştı.

HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin ÖZER is yaptığı konuşmada Hopa Limanın Türkiye’deki 12. LPG İhtisas Gümrüğü unvanına sahip liman olduğu müjdesini katılımcılarla paylaştı. Ülke ekonomisi ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise dönemsel hareketliliğin yaşandığı bir sürecin olduğunu kış aylarında ticaretin yavaşlamasını beklediğini paylaşarak borçlanmalar konusunda dikkatli davranılması uyarısında bulundu.

Kahvaltıda Hopa Belediye Başkanı Taner EKMEKÇİ de bir konuşma gerçekleştirerek katılımcıları selamladı. EKMEKÇİ böyle bir organizasyonun birlik ve beraberlik için önemli olduğuna dikkat çekti.  Çağçağan Şelalesinin turizme kazandırılması hakkında kendisine iletilen soruya ise Hopa’nın su kaynağı olması nedeniyle turizm açısından son derece önemli bir kazanım olacağına inanmasına rağmen çevresel etkilerden dolayı böyle bir gündemlerinin olmadığını paylaştı.

Başkan AKYÜREK de bu konuda yaptığı değerlendirmede önce su, önce çevre sonra para ama çevre bilinci ile ülkemizin en yüksek şelalelerinden birinin ekonomiye katılması noktasında titiz çalışmaların yapılabileceğini söyledi.

Katılımcılardan gelen soru üzerine söz alan Halk Bankası Hopa Şube Müdürü Bahar URAL esnafa verilen kredilerde 60 milyonun üzerine çıkıldığını ifade ederek yıllık %8 oranıyla 120 ay vadeli iş yeri kredisi 84 ay vadeli araç alım kredisi verdikleri bilgisini paylaştı. Özel bankalardan Akbank Hopa Şube Müdürü Cengiz GENÇOĞLU ve Yapı ve Kredi Bankası Hopa Şube Müdürü Candan US yaptıkları değerlendirmede kredi faiz oranlarında düşüşlerin yaşandığını ancak kamu bankaları ile aynı oranda kredi faizleri oranlarının olmamasının normal olduğunu söyledi.

Turizm sektöründe faaliyet gösteren Uğur BAŞLILAR tur araçlarının şehir merkezinde duracakları yer sonunun çözülmesi hakkındaki sorusuna Belediye Başkanı Taner EKMEKÇİ cevap vererek bu konuda karayolları ile gerekli yazışmaları yaptıklarını ancak yasal engeller nedeniyle yapılması düşünülen cep için onay alamadıkları söyledi. Gelecek yıl yaz dönemine kadar sorunun aşılması için Hopa TSO ve diğer kurumların iş birliği ile sorunu aşılması noktasında çalışmaların devam edeceğini söyledi.

HOPA TSO 4. MESLEK GRUBU İLE İSTİŞARE KAHVALTISI GERÇEKLEŞTİRDİ