Hopa
+C

Yük.: +10°

Düş.: +

Pe, 21.04.2016

HABERLER

HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASI ÜYELERİ İLE AZERBAYCAN'A İŞ GEZİSİ GERÇEKLEŞTİRDİ

  • 13.11.2019
  • hopatso

 

Hopa TSO 10-13 Kasım 2019 tarihleri arasında Azerbaycan – Bakü Yurt Dışı İş Gezisi düzenleyerek bir dizi önemli temas gerçekleştirdi. Hopa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek öncülüğünde gerçekleştirilen programa Hopa TSO üyelerinin yansıra Ardeşen TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kuyumcu ve Pazar TSO Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Çakır da katıldı.  

Oda Üyelerimiz ve Yöneticilerimizden oluşan 18 kişilik kafile ile gerçekleştirilen Yurt Dışı İş Gezisi kapsamında T.C. Bakü Büyükelçiliği, Azerbaycan Türkiye İşadamları Birliği (ATİB) ve Türkiye ve Azerbaycan İş Adamları ve Sanayicileri İctimai Birliği (TÜİB) ziyaretleri gerçekleştirilirken Uluslararası Lojistik ve İnşaat sektörlerinde faaliyet gösteren firmalarla ikili görüşmeler gerçekleştirildi.

Fabrika ve Firma Ziyaretleri:

Program kapsamında 11 Kasım Pazartesi günü Technol MMC Fabrikası, Aybir MTK ve Metal Sanayi Firması ziyaretleri gerçekleştirildi.

Technol Fabrikasının sahibi Elvin Hasanlı heyetimizi karşılayarak fabrikasını gezdirdi ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi. 100’e yakın çalışanı bulunan ve 1.200 m2 arazi üzerine kurulu fabrikada ileri teknoloji ile üretilen ürünlerden aylık yaklaşık 300-350 ton Türkiye, Türkmenistan, Rusya, Irak, Ukrayna ve Tacikistan gibi ülkelere ihraç edildiğini söyledi. Daha sonra fabrikada bulunan toplantı salonunda heyette yer alan firma yetkilileri ile üretim ve nakliye konularında ticari işbirliği ile ilgili görüşme gerçekleştirildi.  

Günün ikinci ziyareti için inşaat sektöründe faaliyet gösteren Aybir MTK firması ziyaret edildi. Firma direktörü Bayramov Tural heyeti yapımı devam eden yaşam kompleksine götürerek kullandıkları yöntem ve teknolojiler hakkında bilgi verdi. Hopa TSO heyetinde yer alan inşaat sektörü temsilcileri kullanılan teknik, yöntem ve teknolojiler, yasal durumlar ve sektörde yatırım imkânları hakkında bilgi alırken, nakliye sektöründe faaliyet gösteren üyeler firmanın Türkiye ve diğer ülkelerden aldığı ürünlerin nakliyesi ile ilgili görüşme ve birlikte iş yapma teklifinde bulunma fırsatı elde ettiler.  

Hopa TSO heyeti daha sonra Metal Sanaye MMC firmasına ait üretim tesisine ziyaret gerçekleştirdi. İnşaat demiri üreten fabrikayı inceleme fırsatı bulan heyet eski demiryolu raylarının eritilerek inşaat demirine dönüşümüne kadar geçirdiği süreç içerisinde gördüğü işlemler ve kullanılan yöntemler hakkında bilgi edindi. Heyette bulunan üyeler ticari işbirliği imkânları hakkında firma direktörü ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

İlk günün son ziyaretini A Z Global Lojistik firmasına gerçekleştiren heyet lojistik sektöründe faaliyet gösteren ve birçok farklı alanda girişimleri bulunan işletme hakkında bilgiler aldı. İnşaat malzemesi, tarım, soğuk hava deposu gibi farklı alanlara yatırım yaptıklarını anlatan firma Sahibi Fatih Kütük Türkiye üzerinden gerçekleştirdikleri ithalatlar hakkında bilgi verdi. Hopalı nakliye firmaları ile iş yaptığını aktararak firma sahibi farklı alanlarda da birlikte çalışmak istediğini söyledi.

 Yapılan görüşmenin sonunda heyette yer alan ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren bir firma ile bir proje için ön anlaşma sağlandı.      

T.C. Bakü Büyükelçiliği Ziyaretleri:

Heyet program kapsamında ikinci gün temaslarına T.C. Bakü Büyükelçisi Sayın Erkan Özoral’ı makamında ziyaret ederek başladı. Büyükelçi Özoral ile gerçekleştirilen toplantıda katılımcılar kendileri ve faaliyet alanları hakkında bilgi verirken Büyükelçi kısa bir açılış konuşması gerçekleştirdi.

İlk olarak Hopa heyetine ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Özoral Azerbaycan hakkında bilgiler verdi. 28 yıl önce bağımsız devlet olan Azerbaycan ile gerçek anlamıyla iki devlet bir millet olduğumuzu söyleyen Büyükelçi Türkiye’nin terörle mücadelesi için gönüllü olarak hizmet vermek isteyen Azerbaycan vatandaşlarının Büyükelçiliğe geldiğini anlattı. Ticari konularda değerlendirmede bulunarak burada yapılacak yatırım ile Bağımsız Devletler Topluluğu olarak bilinen 200 milyonluk bir pazara ulaşma imkânı sağlanabileceğini ifade etti.  2015’e kadar %40 büyüme hızı olan ülkenin hızla geliştiğini ve dönüştüğünü ifade ederek son dönemde gerçekleştirilen hukuki reformlar ile ticari anlamda küresel aktörler için daha da elverişli bir pazar haline geldiğini dile getirdi.

Daha sonra söz alan Hopa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek ilk olarak Hopa hakkında bilgi vererek ilçenin lojistik sektöründeki yeri, Hopa limanı ve çay üretiminden bahsetti. Hopa TSO faaliyetlerinden de kısaca bahseden Akyürek Dersaadet kayıtlarına göre 1885 yılında Abdülhamit Han fermanıyla kurulan odalar arasında yer alan Hopa Ticaret ve Sanayi odasının coğrafi konumu itibariyle önemli bir yerde olduğunu dile getirdi. Azerbaycan’a yapılan taşımaların %70’e yakınının Hopa’dan geçtiğini ifade ederek nakliyecimizin bazı alanlarda uzun süredir çözülemeyen sorunları olduğunu aktardı. Akyürek ADR’li araçlarla yapılan taşımalarda Türk plakalı araçlardan alınan ücretlerin kendi plakalarına sahip ya da Gürcü ve Rus plakalı araçlardan alınmadığını, bu durumun rekabeti etkilediğini ve Türk nakliyecisinin pazar payını kaybetmesine neden olduğunu anlattı. Aynı şekilde kırmızı köprüde bölgesinde gece personel olmaması nedeniyle araçların sabaha kadar bekletildiğini dile getirdi.

Toplantıya katılan heyette yer alan Hopa Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Celil Yıldırım, Oda üyelerinden Aslan Akbıyık ve Ömer Hacıoğlu da söz alarak nakliyede karşılaştıkları sorunları, trafik kazası durumunda yaşadıkları mağduriyetleri ve ödeme yapılmasına rağmen işlemeyen sigorta poliçelerini dile getirerek çözüm taleplerini ifade ettiler.

Katılımcıların taleplerini not alan Büyükelçi nakliyecilerin karşılaşacakları her sorunla ilgili kendilerine başvurmalarını istedi. Yatırım alanları ile ilgili bilgi talep edilmesi üzerine tarım ve inşaat sektöründe Azerbaycan’da üretimi olmayan ürünler üzerinden değerlendirme yapılmasının yerinde olacağı bilgisini verdi. Daha sonra birlikte fotoğraf çekiminin ardından ziyaret sona erdi.

Azerbaycan Türkiye İşadamları Birliği (ATİB) Ziyareti:  

Heyet daha sonra Azerbaycan Türkiye İşadamları Birliği (ATİB) ziyaretini gerçekleştirerek ticari konularda görüş alış verişinde bulundu. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mürsel Rüstemov öncülüğünde yapılan toplantıda katılımcılar kendilerini tanıtarak ticari faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Rüstemov iki devlet bir millet şiarıyla faaliyet gösterdiklerini ifade ederek Azerbaycan’ın ticaret hayatı hakkında kısa bilgiler verdi. Yatırım yapmak isteyen iş insanlarına her anlamda danışmanlık verebileceklerini ifade etti.

Yönetim Kurulu üyesi Kaya Karslı söz alarak Azerbaycan’da Bakü Limanın büyük bir fırsat olduğunu söyleyerek Ro-Ro taşımacılığına yatırım yapılmasının uzun vadede çok karlı bir ş olacağını söyledi. Yasal düzenlemeler konusunda ülkenin ciddi gelişim gösterdiğini aktararak birlikte yatırım yapmak için her türlü desteği vereceklerini ifade etti.

Misafir heyet adına konuşma gerçekleştiren Osman Akyürek ‘iki devlet bir millet sloganıyla dost ve kardeş ülke Azerbaycan’a gelerek yakından görmek, tanımak ve ticari ilişkileri güçlendirmek istedik’ dedi. Bağımsız Devletler Topluluğu ile yapılan anlaşmaya değinen Akyürek rekabet açısından ciddi sorun teşkil ettiğini ifade etti. İki devlet tek millet söyleminin sözde değil özde olması gerektiğine vurgu yaparak Azerbaycan’a gelen Türk araçları ile Azerbaycan ve diğer ülke araçlarının ayı uygulamalara tabi olması gerektiğini dile getirdi. ‘Tehlikeli madde yüklü araçlarda Türk plakalı araçlar ekstra ödeme yapmak zorunda kalmamalı’ dedi. Akyürek sözlerini ‘eğer Azerbaycan plakalı araçlar Türkiye’de haksızlığa ayrımcılığa uğruyorsa çözmek için elimizden geleni yaparız ve sizlerden de bu konunun çözümü için girişimlerde bulunmanızı bekliyoruz’ şeklinde sürdürdü. Birlik ve beraberliğin güçlenmesi yönündeki temennilerin dile getirildiği toplantı daha sonra sona erdi.

Türkiye ve Azerbaycan İş Adamları ve Sanayicileri İctimai Birliği (TÜİB) Ziyareti:

Programın son ziyaretini TÜİB’ e gerçekleştiren Hopa TSO heyetini Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Büyükfırat karşıladı. Toplantı salonunda gerçekleştirilen sunumlarda konuşan Büyükfırat Azerbaycan’ı yüzü Türkiye’ye dönük bir ülke olarak tanımladı. Son dönemde vizelerin kalkmış olmasının yatırım açısından büyük bir fırsat olduğunu vurgulayarak turizm ve tarımla ilgi yatırım fırsatlarının mevcut olduğunu ifade etti.

Daha sonra heyet adına konuşan Akyürek Türki cumhuriyetlerin ticari örgütlenmesinin henüz gelişmekte olduğuna dikkat çekti. Azerbaycan’a yatırım yapmak için biraz geç kalınmış olabileceğini fark ettiklerini ifade eden Akyürek açık alanların iyi tespit edilmesi gerektiğini söyledi. Konuşmasını Türk nakliyecisinin karşılaştığı sorunlara değinerek sürdüren Başkan Akyürek ‘Nakliyecilerimiz ayrımcılığa uğruyor ve özelikle yanıcı madde yüklü araçlarımız diğer ülke araçlarından alınmayan ücretler talep edilerek sınır kapılarında mağdur ediliyor. Eşitlik ilkesi rekabet açısından olmazsa olmaz bir unsurdur. Bu konuda gerekli adımların ivedilikle atılması gerekmektedir’ dedi.   

Program karşılıklı plaket sunumunu ardından gerçekleştirilen sektör temsilcileri arasındaki ikili görüşmelerin ardından tamamlandı. Heyette yer alan inşaat, nakliye ve turizm sektöründe faaliyet gösteren firmalar önceden planlanan şirket temsilcileri ve orada hazır olan diğer şirket yetkilileri ile B2B görüşmeler yaparak ticari ortaklık ve birlikte yatırım yapabilme imkânları hakkında görüş alışverişi gerçekleştirdiler.

Hopa TSO heyeti Azerbaycan iş gezisi kapsamında önemli temaslar gerçekleştirerek özellikle nakliye sektörünün karşılaştığı sorunları yetkili makamlara iletirken sorunların çözümü için lobi çalışmalarını gerçekleştirebilecek dernek ve kuruluşlara taleplerini aktarma fırsatı yakaladı. Başkan Osman Akyürek ziyaretle ilgili yaptığı değerlendirmede önemli ancak belki de biraz geç kalınmış bir programı son derce verimli bir şekilde tamamladıklarını dile getirdi.

HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASI ÜYELERİ İLE AZERBAYCAN'A İŞ GEZİSİ GERÇEKLEŞTİRDİ
HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASI ÜYELERİ İLE AZERBAYCAN'A İŞ GEZİSİ GERÇEKLEŞTİRDİ
HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASI ÜYELERİ İLE AZERBAYCAN'A İŞ GEZİSİ GERÇEKLEŞTİRDİ
HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASI ÜYELERİ İLE AZERBAYCAN'A İŞ GEZİSİ GERÇEKLEŞTİRDİ
HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASI ÜYELERİ İLE AZERBAYCAN'A İŞ GEZİSİ GERÇEKLEŞTİRDİ
HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASI ÜYELERİ İLE AZERBAYCAN'A İŞ GEZİSİ GERÇEKLEŞTİRDİ
HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASI ÜYELERİ İLE AZERBAYCAN'A İŞ GEZİSİ GERÇEKLEŞTİRDİ
HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASI ÜYELERİ İLE AZERBAYCAN'A İŞ GEZİSİ GERÇEKLEŞTİRDİ
HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASI ÜYELERİ İLE AZERBAYCAN'A İŞ GEZİSİ GERÇEKLEŞTİRDİ
HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASI ÜYELERİ İLE AZERBAYCAN'A İŞ GEZİSİ GERÇEKLEŞTİRDİ
HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASI ÜYELERİ İLE AZERBAYCAN'A İŞ GEZİSİ GERÇEKLEŞTİRDİ
HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASI ÜYELERİ İLE AZERBAYCAN'A İŞ GEZİSİ GERÇEKLEŞTİRDİ