Hopa
+C

Yük.: +10°

Düş.: +

Pe, 21.04.2016

HABERLER

HOPA TSO GÜRCİSTAN VE İRAN TRABZON BAŞKONSOLOSLUKLARINI ZİYARET ETTİ

  • 03.07.2020
  • hopatso

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Trabzon’da bulunan İran ve Gürcistan Trabzon Başkonsolosluklarını ziyaret etti. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, Meclis Başkanı Gökhan Bıyıklı, Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Arslan ve Meclis Üyesi Kemal Gazioğlu’ndan oluşan heyet ilk ziyarette İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Sayın Hossein Seberi’yi makamında ziyaret etti. Gerek Doğu Karadeniz gerekse iki ülke ticaretinin alındığı ziyarette ülkeler arası ticaretinin geliştirilmesi yönünde geçmişte yapılanalar, günümüzde yapılması gerekli olanlara ele alınarak daha sık istişarelerde bulunup somut adılar atılmasının öncemi vurgulandı. Başkonsolos Seberi önceki yıllarda Hopa TSO bünyesinde gerçekleştirilen Lojistik Çalıştayından haberdar olduğunu, Hopa TSO’nun faaliyetlerini yakından takip ettiğini ve başarılı bulduğunu belirteler başarılarının devamını diledi. Başkonsolos Seberi tarafından iki ülkenin dost ve kardeş olduğu, gerek dini gerekse toplumsal örf ve ananelerin aynı olduğunu vurgulayarak iki ülke ilişkisinin bu temelde daha rahat işleyeceğini ifade etti. Ayrıca İran’a uygulanan ambargoların İran ekonomisine olan olmuş yansımalarının da dile getirildiği toplantı karşılıklı iyi niyet dilekleriyle son bulurken ziyaret anısına karşılıklı sunumlar gerçekleştirildi.

Temaslar kapsamında ikinci olarak Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Sayın Gela Japaridze ziyaret edildi. Ocak 2020 tarihinde göreve başladığını söyleyen Japaridze Hopa’nın gerek Gürcistan gerek kendi gözünde bir ilçeden ziyade bir il düzeyinde görüldüğünü ifade etmiştir. Karşılıklı iki ülkenin ticaret hacmi, iş fırsatları ve benzer konuların ele alındığı görüşmede en önemli gündem Covid-19 nedeniyle iki ülke arasındaki geçişlerin kısıtlandığı süreçte olumsuz etkilenen turizm oldu. Hopa TSO Başkanı Akyürek Türk tarafının geçişleri serbest kıldığı ancak Gürcü tarafının geçişleri kısıtladığı gerçeğini vurgulayarak biran önce geçişlerin ve hayatın normale dönmesi yönünde Başkonsolos Japaridze’ye taleplerini dile getirdi. Ayrıca uzun zamandır gündemde olan Hopa TSO Hizmet Binasında Gürcistan Konsolosluğu temsilcilğinin açılması ile ilgili talep yeniden gündem getirildi.

 Görüşme esnasında komşu ilçe Kemalpaşa’da buluna Makriali Kilisesinin gerek temizliği, gerekse projelendirilerek restore edilmesi konusunda Bakanlık nezdinde yapılacak çalışmalara esas olmak üzere Gürcistan tarafından tarihsel bilgi ve kaynak talebinde bulunuldu. Konuyla yakından ilgilenen Japaridze gelişmelerin memnuniyet verici olduğunu, Gürcistan devleti tarafından ilgili birimlerle temasa geçileceğini belirterek, restorasyon sürecinde destek olunacağını ifade etmiştir.

Önemli konuların gündeme geldiği ziyarette Hopa TSO tarafından Makrilai kilisesinin son halini gösteren bir fotoğraf sunumu gerçekleştirildi ve ziyaret tamamlandı.

Ziyaret edilen iki ülke Başkonsolosu da en kısa sürede Hopa TSO’yu ziyaret edeceklerini ifade etti.   

 

HOPA TSO GÜRCİSTAN VE İRAN TRABZON BAŞKONSOLOSLUKLARINI ZİYARET ETTİ
HOPA TSO GÜRCİSTAN VE İRAN TRABZON BAŞKONSOLOSLUKLARINI ZİYARET ETTİ
HOPA TSO GÜRCİSTAN VE İRAN TRABZON BAŞKONSOLOSLUKLARINI ZİYARET ETTİ
HOPA TSO GÜRCİSTAN VE İRAN TRABZON BAŞKONSOLOSLUKLARINI ZİYARET ETTİ