Hopa
+C

Yük.: +10°

Düş.: +

Pe, 21.04.2016

HABERLER

HOPA LAZ BÖREĞİ ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ ADIM

  • 09.04.2021
  • hopatso

Hopa Ticaret ve Sanayi Odasının Hopa Halk Eğitimi Merkezi ile birlikte hayata geçirdiği ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı 2020 yılı Coğrafi İşaretli Ürünler Mali Destek Programı kapsamında yürütülen ‘Yerel kalkınma, İstihdam ve Turizm Değeri Olarak Hopa Laz Böreği’nin Üretimi ve Pazarlaması’ projesi açılış töreni 09 Nisan Cuma günü gerçekleştirildi.

 Açılış törenine başta Hopa Kaymakamı Abdurrezzak Canpolat, Kemalpaşa Kaymakamı Recep Gündüz, Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi ve Kaçkar Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Recep Bilgin olmak üzere birçok kurum amiri, STK Başkanları bölge halkı katıldı.  

Açılış programı kapsamında ilk konuşmayı Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek gerçekleştirdi ve şu ifadeler yer verdi; “ Hopa Ticaret ve Sanayi Odası ile Hopa Halk Eğitim Müdürlüğü ve DOKA iş birliği ile gerçekleştirmiş olduğumuz Hopa Laz böreği Üremi projemizin açılışına hoş geldiniz.  2017 yılının 9.  ayında Hopa’da coğrafi tescil alalım bir coğrafi markamız olsun diyerek yola çıktık. Yaklaşık on sekiz aylık sürecin sonunda, ben Türkiye de diyorum ama belki dünya da bir ilktir, bir millet adı ile anılan bir ürünün tescilini aldık. Umudumuz odur ki; bir ürünün geçmişten geleceğe taşınma işi olarak anılan coğrafi tescil işlemi devam eden aşamalarını da biz burada sadece kâğıt üzerinde kalan, belgelenen değil, aynı zamanda üretimin de eğitimlini almış insanların tarafından gerçekleştirildiği, ürünlerin satıldığı, ikram edildiği bir ürün haline gelsin. Bu vesileyle DOKA yetkililerine, yer tahsisinde destek olan Hopa belediyesine ve ilçe kaymakamlığımız olmak üzere süreçte bizlere destek olan tüm resmi kurumlara teşekkür ediyorum.

Ayrıca, 2017 yılında bu yola çıktığımızda bizi hiç yalnız bırakmayan, her platformda destek veren, yazı hazırlayan raporları düzenleyen emek veren kıymetli Hasan Azaklı hocamıza Hopa Ticaret Ve Sanayi Odası adına teşekkür ediyorum.

Bu ürünü evlerinde yapan asıl ustaları ve yola çıktığımızda çalışmaya birlikte başladığımız Reyhan Karaman Sevnur Bayrak, Fatma Bayrak, Gülseven Akyürek, Saniye Uzun ve Emine Topal’a teşekkür ediyorum. Ayrıca biz bu işi öğreneceğiz, çocuklarımıza da bu işi öğreteceğiz diyen hanımefendiler de burada, kursiyerlerimiz sertifika alacaklar. Kadın kooperatifi kuracağız ve bu süreçten sonra Hopa Hamsili Ekmek de devam edecek, kadın istihdamı kuracağız bu yolda hep birlikte ilerleyeceğiz. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyor ve tüm Hopa’ya hayırlı olmasını diliyorum”

Programın ikinci konuşmasını DOKA Artvin Yatırım Destek Ofisi uzmanlarından Fatma İpek gerçekleştirdi. Fatma İpek hayata geçirilen projenin teknik detayları hakkında yaptığı konuşmasında “Yerel kalkınma, İstihdam ve Turizm Değeri Olarak Hopa Laz Böreği’nin Üretimi ve Pazarlaması’ projesi Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı 2020 yılı Coğrafi İşaretli Ürünler Mali Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanmıştır. 30 Eylül 2020 tarihinde sözleşmesi imzalanan 12 aylık bir projedir. 146.920.-TL değerinde proje tutarımız olup % 90 lık kısmı ajansımız tarafından desteklendi. Kalan kısmı Hopa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından finanse edilmiştir. Projenin amacı hem Hopa Laz Böreğinin üretimi ve pazarlanmasının sağlanması hem de kadın istihdamın sağlanmasıdır. Ayrıca Hopa Halk Eğitim merkezi tarafından düzenlenen muhallebici kurslarıyla kadın girişimcilere Hopa Laz Böreği’nin tescillenmiş tarifine uygun şekilde üretimi eğitimi verilmesi ve girişimciliğinin özendirilmesi amaçlanıyor. Yerli yabancı turistlere tanıtılarak görünürlüğün artırılması gastronomi açısından da ilçenin önemi hedefler arasında da yer almaktadır. DOKA tarafından bu amaçlarla projeye destek verilmiştir.  Projenin sürdürülebilirliğinin sağlanmasını, başka projelerinde hayata geçirilmesini diliyor, Artvin’e ve ilçemize hayırlı olmasını temenni ediyorum’ ifadelerine yer verdi.

Kurdele kesimi öncesi son konuşmayı gerçekleştiren Hopa kaymakamı Abdurrezzak Canpolat ‘Ticaret Odası Başkanlığının lokomotifi olduğu coğrafi işaret tescilli Hopa Laz Böreği’nin üretimiyle ilgili bu projenin Hopa’ya ve bölgemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Yöresel ürünlerin geçmişten geleceğe taşınması hususunda son derece önemli olan coğrafi işaret konusunda diğer yöresel lezzetlerle ilgili de çalışma yapılması ve kadın girişimciliğinin özendirilmesi gerekiyor. Bu alanda Hopa TSO’ ya ve emeği geçen herkese yapmış oldukları çalışmalardan ötürü teşekkür ediyoruz. Hopa Laz Böreği diyoruz, börek ama akılda yaptığı çağrışımdan farklı olarak tatlı bir ürün. Bölgesel bir lezzet olmasının yanında Hopa ismi ile Hopa’ya özgü bir ürün olarak ortaya çıkacağına inanıyorum, projenin amacı da budur.  Yöresel lezzet olduğu için standartları belirlenerek hem turizm anlamında hem ekonomi anlamında özellikle kadınlarımızın gayretiyle hak ettiği değere ulaşacağına inanıyorum. Şu anda Artvin turizminin geliştirilmesi için birçok proje yürütülmekte ve Hopa Laz Böreği Üretimi projesinin de katkı sunacağına inanıyorum.  Çünkü turizm anlamdın Artvin kapasitenin altında bir bölge, daha yeni yeni keşfediliyor.  Baki kalan alanları var, gastronomi bunlardan biri ve yöresel lezzetleri ile zenginiz fakat daha tanıtılmadı.  Türkiye ye ve belki de dünyaya tanıtılacak bir bölgeyiz. Tüm ilçeler ve merkezin içinde barındırdığı bu lezzetler bölgemizi ziyaret edecek turistlere tanıtılacak. Bu tarz işletmeler artarak gelişecek ve kadınlarımız el emeği ile para kazanmaya başlayacak. Kurumsal bir kimlikle başaracaklar. Kadınlarımızın el emeklerini markalaştırarak piyasaya süreceğiz ve bu proje bir başlangıç. Rize de havaalanı açılacak, ürünümüz buralarda da tanıtılacak ve sunumu gerçekleşecek. Bu projenin sürekliliğinin sağlanması son derece önemlidir. Hopalı kadınlarımıza, Ticaret Odamıza, Belediyemize ve DOKA’ ya teşekkür ediyorum. Hopa Laz Böreği’nin damağınızda lezzetli tat bırakmasını temenni ediyor, eşinize dostlarınıza da iletmenizi tavsiye ediyorum.’ İfadelerini kullandı.  

Katılan herkese Hopa Laz Böreğinin ikram edildiği açılış töreni konuşmalarının ardından protokol temsilcileri ve STK Başkanları tarafından kurdele kesimi ile tamamlandı.
HOPA LAZ BÖREĞİ ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ ADIM
HOPA LAZ BÖREĞİ ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ ADIM
HOPA LAZ BÖREĞİ ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ ADIM
HOPA LAZ BÖREĞİ ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ ADIM
HOPA LAZ BÖREĞİ ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ ADIM
HOPA LAZ BÖREĞİ ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ ADIM
HOPA LAZ BÖREĞİ ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ ADIM
HOPA LAZ BÖREĞİ ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ ADIM
HOPA LAZ BÖREĞİ ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ ADIM
HOPA LAZ BÖREĞİ ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ ADIM